ГЕРБ подкрепи скока на столичната такса "смет" с 50 процента

ГЕРБ подкрепи скока на столичната такса "смет" с 50 процента

Въпреки изявленията, че може да се стигне до преосмисляне, управляващата партия в София твърдо остана на позиция "за" вдигане на основните местни данъци и такси с 50 процента. В понеделник на заседанието на общинската инженерна комисия с подкрепата само на партията на Бойко Борисов бе прието увеличението на таксата за чистене. От БСП се обявиха "против", а представителите на СДС гласуваха "въздържал се". Окончателно въпросът ще се реши на заседанието на Столичния общински съвет в четвъртък.

Още в края на ноември администрацията на кмета Бойко Борисов започна да дава противоречиви сигнали за размера на таксата. Заради увеличението на данъчните оценки с 50 процента от Народното събрание, Столичната община бе поставена пред казуса да реши дали да намали ставките, върху които се изчисляват данък "сгради" и такса "смет", за да компенсира столичани.

Първоначално кметът Минко Герджиков заяви, че се разглежда именно вариант за намаляване на 2-та промила върху данъчната оценка, формиращи такса "смет", за да няма шоково поскъпване. Той обяви, че смята да търси по-висока събираемост на задълженията, за да се посрещнат всички разходи на общината без да има натоварване на столичани. В последствие обаче тезата бе изоставена и 2-та промила бяха внесени като официално предложение до градския парламент.

В отговор на въпрос към групата на ГЕРБ дали тези противоречиви сигнали са били разисквани с Минко Герджиков, зам.-председателят на СОС Орлин Иванов обясни, че нищо не е решено окончателно. Междувременно от ГЕРБ отхвърлиха предложението на БСП за намаляване на промилите до 1.5. Червеният общинар Петър Курумбашев защити това предложение с факта, че общинската администрация смята да събере 161 млн. лева от хората при разходи от 147 млн. лева.

Само за плащания по договорите за почистването на улиците с "Новера" и "Заубермахер" са планувани около 81 милиона лева. Това е увеличение със 17 милиона лева спрямо предната година и с 31 милиона лева спрямо 2007 година. На шефа на Столичния инспекторат Веска Георгиева очевидно тези суми ѝ се видяха малко и тя даде пример с Виена, където за почистване се давали над 300 милиона евро. "Трябва да си даваме сметка за цените в Белия свят към който принадлежим и ние", даде съвет Георгиева. После тя започна да говори и за проблемите на Женева по темата за едрогабаритните отпадъци.

Зам.-кметът по екологията Мария Бояджийска от своя страна не отговори на въпросите на общинските съветници дали по-високите цени на "Заубермахер" ще доведат до по-малък обем на дейностите по почистване на града. Австрийската компания спечели конкурса за почистването на "Люлин", "Младост", "Овча купел", "Витоша" и част от "Триадица". При сравнение между цените на "Волф 96", които сега чистят "Люлин", и новите на "Заубермахер" става ясно, че австрийците ще чистят с между 75 и 400 процента по-скъпо.

Бояджийска обяви, че нормата на печалба на "Заубермахер" по договор е само 9 процента.

Споделяне

Още от България