ГЕРБ подкрепя петицията за връщането на българските архиви от Русия

ГЕРБ ще подкрепи петицията на фондация "Свободна и демократична България" и се присъединява към искането Русия да върне на България документи от първостепенна важност за българската история, които са изнесени в Москва след комунистическия преврат на 9 септември 1944 г.

Това е станало ясно след днешната среща между лидера на ГЕРБ и кмет на София Бойко Борисов с председателя на фондация "Свободна и демократична България" Димитър Паница и изпълнителния директор на фондацията Ленко Ленков, съобщи във вторник пресцентърът на партия ГЕРБ.

В петицията се съдържа апел към българските държавни институции да предприемат необходимите стъпки за връщане в страната на изнесените архиви и се изразява надежда, че предстоящата 2008 г. - Година на Русия в България и Година на България в Русия - създава благоприятни условия за бързото разрешаване на този проблем.

В документа се призовават председателят на Народното събрание, президентът и министър-председателят да поставят този въпрос при всички свои контакти с руската страна в предстоящите месеци.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?