ГЕРБ подкрепя проверката на приватизацията макар да не очаква наказани

Анна Александрова. Сн. БГНЕС, архив

Няма как да се търси отговорност за приватизационните сделки с изтекла давност, смята председателят на правната комисия в парламента Анна Александрова. Все пак от ГЕРБ предвиждат да се консултират със специалисти по конституционно право и да се види дали това би било възможно.

Пред Dariknews.bg Александрова посочи, че дори и да няма наказания, е достатъчно, че българските граждани ще разберат кои са тези, които са злоупотребили през този приватизационен период.

"Подкрепяме инициативата на главния прокурор. От правна гледна точка към момента на тези производства, които са приключили, които са с изтекла давност, не би могло да се търси отговорност, но ще обсъдим между колегите. Не виждам такава възможност, но според мен е достатъчно българските граждани да разберат, да се оповестят, тези които са злоупотребили по някакъв начин през този приватизационен период и са се обогатили. Нека хората да знаят. Това е важно. Не всеки има смелостта и отговорността да подходи по този начин. Напълно подкрепяме проверката", коментира депутатката от ГЕРБ.

На въпрос дали управляващите биха инициирали поправки в законодателството за отпадане на давността, шефката на правната комисия в НС отговори, че първо ще се потърси мнението на експертите.

"Първо ще направим съгласуване със специалисти в конституционното право да видим би ли могло това да се получи. Защото това, с което се запознах, и с колегите, с които говорих, към момента няма такава възможност. Дори и да инициираме промени в конституцията, просто няма как да въведем подобно нещо със задна дата, абсурдно е. Включително и професори по търговско и конституционно право го казват. Така смятат повечето специалисти в тази област. Ние не сме най-добрите в това, няма да открием топлата вода, нека да се консултираме с хора, които се занимават изцяло с това право. Стига да има възможност, винаги сме отворени за това. Въпросът е да се консултираме и да проучим има ли такава възможност реална", посочи Александрова.

По повод промените, предложени от "Атака" в Наказателния кодекс, с които се премахва на практика давностният срок за разследване на приватизационните сделки, тя отбеляза, че законодателството не трябва да се работи на парче. А в момента имало 8 законопроекта за промяна на Наказателния кодекс.

Според председателя на ДСБ Атанас Атанасов възложената на ДАНС пълна проверка на целия приватизационен процес и на последващия контрол от отговарящите за това министерства, агенции и други държавни ведомства е политическа инициатива с цел да бъдат омаскарени политически противници и предизборно обещание на Иван Гешев. "Това е политически капан за отклоняване на вниманието от съществените проблеми", каза Атанасов пред БНР.

По думите му ДАНС няма капацитет да извърши тази задача, тъй като е контраразузнавателен орган и има съвсем дурги задачи.

"Става въпрос за около 10 000 приватизационни сделки, които трябва да бъдат прегледани основно за тяхната юридическа изправност. Оперативните служители на ДАНС са подготвени за съвсем други неща. Освен това ДАНС е част от изпълнителната власт и е подчинена лично на министър-председателя", коментира Атанасов.

"Г-н Гешев ще провери ли своите предшественици, прокурорите и тези, които са получавали преписки и данни за извършени престъпления при приватизационния процес и не са образували досъдебни производства? Всички данни са били налични и публични", допълни лидерът на ДСБ.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?