ГЕРБ подкрепя всички мерки за спасяване на вложенията в КТБ

Бойко Борисов. Сн. БГНЕС

ГЕРБ ще подкрепи всички мерки за спасяване на вложенията на гражданите и бизнеса в Корпоративна търговска банка, декларира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в писмо до управителя на БНБ Иван Искров.

Месец и половина след като БНБ съобщи, че цялостната оценка на активите на КТБ ще е готова в средата на октомври, Борисов изразява несъгласие с предлаганите срокове за оценка на състоянието на затворената банка и изразява "недоволство от начина, по който Българска народна банка управлява процеса на специален надзор" над КТБ и дъщерната ѝ банка "Виктория”.

"Недопустимо е вече трети месец квесторите, назначени от БНБ, да не могат да предоставят изчерпателна информация за реалното състояние на КТБ. Прибързаните и противоречиви изказвания на управителя на БНБ Иван Искров допълнително нагнетиха напрежение и създадоха усещане за неуправляемост на процеса”, се казва в писмото.

Борисов изразява опасенията на ГЕРБ, че "отлагането на информацията за реалното състояние на банката крие риск от допълнително влошаване на нейните активи и увеличава цента на нейното оздравяване. Според него, липсата на информация за състоянието на капитала на банката не дава възможност за формулирането на стратегия за решаване на проблема.

ГЕРБ призовава БНБ да обърне сериозно внимание на всички потенциални инвеститори, заявили интерес да се включат в капитализирането на банката.

Досега такъв официално в Централната банка е внесъл само пълномощник на Оманския държавен фонд, други неназовани акционери в банката и потенциални инвеститори, които поискаха държавна помощ за спасяване на банката, без обаче да предложат конкретен план. Консултантската фирма ЕPIC поиска и достъп до непубличната информация, свързана с КТБ.

Споделяне

Още по темата

Още от България