ГЕРБ подписа предизборно споразумение и ще работи за правителство с отломки от бившия СДС

ГЕРБ подписа предизборно споразумение и ще работи за правителство с отломки от бившия СДС

ГЕРБ подписа първото в историята си споразумение за политическо партньорство, визиращо и формиране на бъдещо правителство, с две партии -отломки от бившия СДС - Радикалдемократическата партия на Захари Петров и Българска социалдемократическа партия на Йордан Нихризов.

Подписаните от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов споразумения предвиждат РДП и БСДП да подкрепят кандидатите на ГЕРБ в изборите за Европейски парламент през май.

"Споделяйки искането за незабавна оставка на правителството на Пламен Орешарски, трите партии се ангажираха да работят за незабавни предсрочни парламентарни избори, формиране на бъдещо център–дясно правителство на България и продължаване на политическото си партньорство и на предстоящи парламентарни и местни избори", се казва в съобщението от пресцентъра на ГЕРБ.

Споразуменията имат по-скоро символичен характер, тъй като РДП и БДСП нямат никаква самостоятелна политическа тежест, но Борисов, който така и не успя да получи официално признание и подкрепа от Реформаторския блок, оттук нататък ще се опита да представя ГЕРБ като обединител на дясноцентристките партии.

Досега Борисов винаги е изтъквал, че партията му се явява самостоятелно на национални избори и че ще бие всички "и на куц крак".

"Стремим се да сме максимално отворена партия за всички. Хората избраха ГЕРБ за втори път и това е поради една единствена причина – построеното се вижда. Важно е да имаме успехи и в Европарламента да отидат кандидатите ни, които са доказани в своите области“, заяви Бойко Борисов при подписването на документа.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?