ГЕРБ погна Йончева с КТБ, тя пък разследвала "къщата в Барселона"

Елена Йончева и Делян Добрев

Поредните лични нападки между ГЕРБ и БСП ескалираха в сряда. Управляващите обявиха, че ще внесат сигнал до прокуратурата и комисия "Антикорупция", с който ще уличат Елена Йончева във връзки с Цветан Василев. Думите им предизвикаха соцдепутатката, която пък заяви, че ще "продължи" с разследването за къщата в Барселона, свързана с Бойко Борисов.

 

Така говорителката на левицата в парламента се превърна в първия политик извън Борисов, който коментира темата. Преди седмица в предаването на Сашо Диков премиерът отрече да има незаконно дете от бивша манекенка, което заедно с майка си да пребивава в къща в Барселона, купена и поддържана от близки до него лица.

 

До този момент никой не е декларирал авторство на двата клипа, появили се с около седмица разлика в социалната мрежа "Фейсбук", които разказаха сагата около мистичния имот.

 

Видеата се публикуват в специално създадената на 7 юли във "Фейсбук“ група "Да спрем разграбването на България", а част от изнесената фактология отговаря на истината, показа проверка на "Капитал". Информацията в публичното пространство пък се появи за пръв път в сагата с разговорите между Румяна Чаналова и бившата шефка на СГС Владимира Янева.

 

След като в сряда от ГЕРБ обвиха намеренията си да сигнализират прокуратурата, Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) и НАП срещу Елена Йончева, тя заяви, че клеветите няма да я спрат.

Повод за сигнала е информация, с която Антон Тодоров и депутата Делян Добрев твърдят, че разполагат. Става дума за това, че фирмата на Елена Йончева "Авторска телевизия" ЕООД и "Далий трейдинг лимитед", офшорна фирма, регистрирана на Британските Вирджински острови, са съдружници в обща фирма - "Офроуд" ООД.

 

По думите на Добрев информацията е публична и е налична в Търговския регистър. Според учредителния протокол на новата фирма, "Авторска телевизия" ЕООД внася в капитала ѝ 5000 лв., а "Далий трейдинг лимитед" - 315 000 лв.

 

Според депутата това е "странно учредяване на фирма" - двамата собственици имат 50 на 50 дял, но единият дава 5000 лв., а другият 315 000 лв. Добрев заяви, че според публикация в български вестник "Далий трейдинг лимитед" е собственост на Цветан Василев.

 

В сигнала си от ГЕРБ ще питат институциите дали е спазено българското законодателство, има ли извършено престъпление, има ли пране на пари, има ли данни за други закононарушения. Дали става дума за източване на КТБ през тази обща фирма на Елена Йончева с офшорната фирма "Далий трейдинг лимитед", допълни Антон Тодоров.

 

Делян Добрев припомни, че преди време на въпрос какви са отношенията на Елена Йончева с Цветан Василев тя е твърдяла, че няма такива. Тя излъга цялото общество, сега от тези документи се оказва, че не само че има отношения, а е съдружник, коментира още Добрев.

 

В отговор на обвиненията Елена Йончева заяви, че ще заведе дело за клевета и набеждаване срещу Делян Добрев и Антон Тодоров.

 

"Ще заведа дело за клевета. Това е пореден опит за клевета срещу депутат и журналист", заяви Йончева в парламента.

 

Ще заведа дело за клевета, така както заведох дело за клевета срещу Бойко Методиев Борисов, дело, което спечелих, посочи тя. Направеното изявление от Делян Добрев и Антон Тодоров е престъпление, смята Йончева.

 

"Тази клевета и набеждаване няма да спре нашето разследване за къщата в Барселона, информация, която вече се появи в медиите. Няма да ни спре тази заплаха, това набеждаване, тази клевета, да продължим нашето разследване за къщата в Барселона", подчерта Йончева. Всичко останало ще чуете в съда, добави тя.

 

По-късно пред "Дневник" Йончева дори обяви, че прави "разследване" съвместно с европейските институции.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?