ГЕРБ поиска оставката на Жаблянов, БСП застана зад него

За да го запази партията извади формално политическо извинение за Народния съд от 1991г.

Снимка: БГНЕС

Два дни след като БСП първо публикува, а после редактира декларация, в която се твърдеше, че Народният съд е справедлив процес, ГЕРБ поиска оставката на сочения за автор на документа зам.-председател на парламента Валери Жабланов, а социалистите отказаха той да напусне поста си. За да запази кадъра си БСП извадиха от архивите формално политическо извинение за Народния съд, писано 1991 година. С подкрепата си за Жаблянов обаче левицата на практика оправда политическото насилие по време на комунизма.

В четвъртък в парламентарна декларация управляващата партия поиска оставката на Жаблянов като заместник-председател на парламента заради декларацията на левицата срещу провеждането на „Луковмарш“, в която социалистите реабилитираха Народния съд.

"Ако исканата оставка не бъде подадена в рамките на работния ден, още утре в 9.00 часа народните представители от ГЕРБ ще започнем събиране на подписи за официално искане на оставката му като заместник-председател на парламента", обяви Биков.

Управляващите искат Жаблянов да напусне поста си, тъй като именно той е автор на въпросната декларация на БСП, в която Народният съд бе окачествен като "необходимо и неизбежно правосъдие".

Искането доведе до общо заседание на Изпълнителното бюро на партията и парламентарната група, от което обаче отсъства лидерът на социалистите Корнелия Нинова, която не е в България.

БСП не дава Жаблянов

След около два часа умуване зам.-председателят на левицата Кирил Добрев направи кратко изявление пред медиите, в което обясни, че "Изпълнителното бюро не подкрепя исканата от ГЕРБ оставка" и "няма основания за нея в правилника на парламента". Според социалистите в момента дневният ред на обществото е съвсем друг.

Преди да съобщи, че БСП „няма да даде Жаблянов“, Добрев припомни, че има позиция на БСП от 1991 г., в която се казва: "Като поема политическата отговорност на своята предшественичка за допуснатите грешки и деформации, БСП се извинява на всички граждани на страната, включително и на партийните членове, които в този период бяха незаконно, необосновано тероризирани и унижавани".

Не е ясно дали Жаблянов, който в документа заключи, че „Народният съд е едно необходимо и неизбежно военновременно правосъдие", споделя тази партийна оценка.

Той: Оставете ме да си чета вестника

По-рано през деня в парламента самият той заяви, че няма никаква причина да се оттегля от заместник-шефския пост.

"Изпълнителното бюро на БСП има официална позиция, аз имам мое лично мнение. Не виждам нищо нередно в случая. Няма причина за оставката. За какво да подавам оставка?", коментира депутатът.

Попитан дали ще се извини на близките на жертвите на Народния съд, Жаблянов отговори с въпрос: "На кого трябва да се поднесат извинения?".

После пък на въпрос дали ще се оттегли от поста зам.-председател на парламента, ако колегите му от БСП поискат това от него, Жаблянов заяви: "Това ще бъде голяма изненада за мен. Не виждам причина".

"Много ви моля, да си прочета вестниците, благодаря ви", беше коментарът на Жаблянов на следващите въпроси на журналистите.

По неофициална информация на Mediapool по време на заседанието на Парламентарната група на левицата и ръководството на партията са се чули различни мнения. „Можете да си представите как беше – разликата е поколенческа. По-възрастните, за жалост, споделят виждането на Жаблянов и не виждат защо трябва да подава оставка“, каза депутат от социалистите.

По-рано през деня говорителят на ПГ на БСП Жельо Бойчев публично се разграничи от написаното от Жаблянов, заявявайки, че то не отразявало официалната позиция на социалистическата партия за събитията от края на 1944 и началото на 1945 г., при които са издадени 2730 смъртни присъди.

"Трябва да стане ясно веднага, че написаното от Жаблянов, че "Народният съд е едно необходимо правосъдие" не може да се счита за официална позиция на БСП и не ангажира партията. Ситуацията е неприятна, ще помислим дали да има санкции“, каза Бойчев, който очевидно се е оказал по-късно от малцинството в БСП.

Във вторник пресцентърът на БСП разпространи декларация от името на Изпълнителното бюро на партията, с която осъжда провеждането на Луковмарш в София. В текста фигурираше оценка на Народния съд, според която той е бил навременно правосъдие.

Малко по-късно пиарите на формацията обясниха, че тясното ръководство на БСП е възложило изработването на декларацията срещу националистическото шествие, но текстът е бил публикуван без санкцията му. Социалистите не били разбрали за оценката на Народния съд. Изречението бе свалено от сайта на левицата. Впоследствие стана ясно, че автор на текста е заместник-председателят на парламента Валери Жаблянов.

Ситуацията около поисканата оставка на Жаблянов може да се окаже своеобразен политически реванш за казуса с бившия парламентарен председател от ГЕРБ Димитър Главчев, който напусна поста в средата на ноември м.г. по настояване на БСП.

Тогава лично премиерът Бойко Борисов се ангажира да изпълни волята на левицата заради решението на Главчев да изгони от пленарната зала лидера на БСП Корнелия Нинова, тъй като сметна, че тя чете оскърбителна за министър-председателя декларация.

Споделяне

Още по темата

Още от България