ГЕРБ поиска от КС да прекрати мандата и на червения депутат Иван Иванов

Иван Иванов

ГЕРБ изпълни заканата си и поиска в петък от Конституционния съд да прекрати поради несъвместимост депутатските правомощия на Иван Иванов от БСП. Причината е, че през миналата седмица той беше избран за заместник-вътрешен министър, но светкавично бе оттеглен заради излезли наяве негови връзки със силовата групировка СИК.

В мотивите си до съда ГЕРБ посочват, че Изборният кодекс и Правилникът на Народното събрание дават възможност на избрани за депутати да се връщат в парламента, но само ако са били освободени от позицията на министър. Подобна възможност не е предвидена, ако те бъдат назначени на друга позиция в държавната администрация, включително заместник-министър, какъвто е неговия случай.

Конституционният съд вече образува дело по искането на ГЕРБ да се прекратят депутатските правомощия на Делян Пеевски (ДПС). Той беше избран за шеф на ДАНС преди две седмици, но последвалите масови протести доведоха от отмяна на назначението. Оттогава Пеевски не е стъпвал в Народното събрание, изчаквайки КС да разреши казуса му.

Иван Иванов обаче участва в пленарни заседания. ГЕРБ посочват до КС, че от 25 до 27 юни той е участвал в гласуването по решения и законопроекти, приети от парламента. На 26 юни е внесъл съвместно с други народни представители от БСП четири законопроекта.

В понеделник председателят на Народното събрание Михаил Миков (БСП) обясни, че неговата партия все още разсъждава по въпроса дали да попита КС по казуса "Иван Иванов". ДПС също обясниха, че обмислят да сезират институцията за Делян Пеевски, но и в двата случая това направи ГЕРБ. Народното събрание не е гласувало депутатските оставки на Пеевски и Иванов, въпреки че това е задължително условие те да заемат друг пост. Действията на управляващите доведоха до съмнения, че БСП и ДПС нарочно не са поставили за гласуване оставките на своите депутати, за да им оставят шанс да се върнат в Народното събрание.

 

Иван Иванов бе назначен за заместник-вътрешен министър, но два часа по-късно бе освободен заради медийни публикации, разкриващи, че е бил шеф на застрахователен клон на СИК в Шумен. Първо вътрешният министър Цветлин Йовчев се оправда, че Иванов е политическо назначение. Два дни по-късно червеният депутат Димитър Дъбов призна, че той го е предложил за зам.-министър, след като проверката му от МВР и ДАНС го е изкарала "отличен" кадър за позицията. Иван Иванов е лидер на организацията на БСП в Шумен и се смята за близък до председателя на партията Сергей Станишев.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?