ГЕРБ поискаха от КС да извади Делян Пеевски от парламента

ГЕРБ поискаха от КС да извади Делян Пеевски от парламента

ГЕРБ изпревариха управляващите и в петък внесоха в Конституционния съд (КС) с искане за установяване на несъвместимост и прекратяване на пълномощията на Делян Пеевски като народен представител.

Общо 96 депутати от партията са подписали документа без Александър Ненков, който е син на конституционния съдия Румен Ненков.

Искането на ГЕРБ до КС най-вероятно ще бъде последвано от такова на БСП и ДПС, които смятат питат какъв е статутът на Пеевски, който на 14 юни бе избран за председател на ДАНС и положи клетва като такъв, на 19 юни парламентът отмени решението си за избора му на този пост, а междувременно Пеевски оттегли от Народното събрание оставката си като народен представител, депозирана след избора му в ДАНС.

Управляващите още не са решили как да формулират въпроса и не са внесли искането, чиято цел, според социалисти, е да отложи решаването на въпроса, докато общественото напрежение стихне. През това време "по собствена воля" Пеевски няма да се появява в НС.

Заради протекцията на ДПС най-вероятно няма да се настоява за изгонването на Пеевски от НС, каквото се иска от ГЕРБ.

Партията на Бойко Борисов настоява, че Делян Пеевски трябва да се разглежда като встъпил в длъжност председател на ДАНС. В искането до КС се напомня, че Пеевски е бил избран с напълно редовно решение на НС и е подал оставка. Още в деня на избора той е взел участие в в официална среща, масово разгласена от всички медии, с главния прокурор и с министъра на вътрешните работи, припомнят от ГЕРБ.

Партията напомня на КС и за единственото интервю - за в. "Преса", което Пеевски даде от председателския си кабинет в ДАНС. В него той казва: "В мига, в който съм подписал клетвена декларация и съм се заклел пред парламента, аз съм шефът на ДАНС. Започвам веднага работа, държавата не чака!“

"При така изложените факти, считаме, че при избиране на Делян Пеевски за председател на ДАНС е възникнала несъвместимост в качеството му на народен представител по смисъла на

конституцията", се казва в искането на ГЕРБ. Партията призовава КС да направи преглед на цялостната си практика, за да установи несъвместимостта на Делян Пеевски.

ГЕРБ иска да се уточни защо Народното събрание не е гласувало веднага оставката на Пеевски като депутат, след като е ясно, че той вече е в състояние на несъвместимост. КС е попитан дали депутатите могат да си оттеглят оставката, след като веднъж са избрани на друга държавна длъжност.

ГЕРБ искат да се уточни и един от основните правни въпроси, които възникнаха с избора на Пеевски: Дали той автоматично спира да бъде депутат след решението на Народното събрание, с което бе избран за шеф на ДАНС и без значение дали е приета оставката му?

Партията на Бойко Борисов смята, че НС не може с гласуване да променя волята на подалия оставка народен представител, а единствено с решение да констатира прекратяването на правомощията му. Партията твърди, че правомощията на Пеевски като депутат са прекратени веднъж и завинаги с избора му като шеф на ДАНС и няма значение какви промени възникват след това.

"Без значение е обстоятелството, че волята на председателя на ДАНС Пеевски се била променила и че част от народните представители са отменили впоследствие решението си за неговия избор. Впрочем, самият народен представител изрично е изразил воля в този смисъл, която впоследствие конюнктурно е изменил", се казва в искането на ГЕРБ.

По-рано ДПС изтъкнаха, че Делян Пеевски не е подписал акта си за встъпване в длъжност. Лютви Местан вече припомни как Народното събрание е отменило решението си избор на Венета Марковска за конституционен съдия - скандал, който се разрази в предното Народно събрание по инициатива на ГЕРБ.

В сряда Местан обяви, че Пеевски няма да работи като депутат до произнасянето на КС за статута му. Той нарече решението на партията да се пита съда "проява на политическа отговорност". Основната причина за проявата на тази "отговорност" бе настояването на протестиращите Делян Пеевски да не бъде повече депутат, както огромните вътрешнопартийни проблеми на БСП заради произвеждането му в шеф на ДАНС.

Депутатът от ГЕРБ Красимир Ципов коментира след внасянето на искането за Пеевски, че партията би направила същото и за другата кадрова грешка на управляващите – Иван Иванов. Той бе назначен за заместник-министър в МВР във вторник, но два часа след това бе освободен, защото е работил за СИК през 1995 година. Иванов също беше депутат, но от БСП.

"Надяваме се другата седмица да не се налага да внасяме ново искане за установяване на несъвместимост, този път на назначения за два часа за зам.-министър Иван Иванов от БСП", каза Ципов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?