ГЕРБ посъветва ВСС да съкращава съдилища и прокуратури

ГЕРБ посъветва ВСС да съкращава съдилища и прокуратури

Управляващите от ГЕРБ посъветваха представителите на съдебната власт да поемат отговорността и да проведат структурна реформа в системата, за да може тя да се вмести в бюджета за следващата година. Това бе обявено по време на заседание на парламентарната правна комисия в четвъртък, посветено на първо четене на проектобюджета на съдебната власт за 2011 година.

Както Mediapool вече писа, Висшият съдебен съвет (ВСС) иска 483 милиона лева фискална рамка за магистратурата през следващия бюджетен период. Министерството на финансите обаче оряза тези средства до 387 милиона лева, с колкото съдебната власт разполага и през тази година.

"Ако има пари, ще има и реформи", заяви по време на дебата правосъдният министър Маргарита Попова, като съдебно призова представителите на ВСС да извършат най-накрая преструктурирането на системата и да премахнат по-малко натоварените районни съдилища и прокуратури. Под въпрос са и 22 от 28-те административни съдилища.

Депутатите от ГЕРБ Анастас Анастасов и Димитър Лазаровсъщо призоваха съдебната власт да поеме своята отговорност и съкрати магистратски институции. С това представителите на управляващите показаха ясното си нежелание да свършат тази работа сами.

Орязването на бюджета на съдебната власт ще означава блокиране на изграждането на информационната система за борба с престъпността (ЕИСПП) и на преместването на бедстващия Софийски районен съд в нова сграда, както и нови забавяния при изплащането на парите за съдебни заседатели и служебни защитници.

Същевременно финансовото министерство не е предвидило нито стотинка за създаването на специализираните съдилища, което е най-големия проект на ГЕРБ в сферата на съдебната реформа.

В бюджета на съдебната власт скандално отсъства и перо, от което да се изплащат обезщетения на граждани, чиито права са нарушени от самата съдебна система. Председателят на бюджетната комисия във ВСС Иван Колев съобщи, че за първите 6 месеца на тази година от бюджета на съдебната власт са изплатени 2.5 милиона лева обезщетения за нарушени права на граждани от страна само на прокуратурата.

Очевидно пари за тази цел за следващата година не са предвидени.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?