ГЕРБ повтаря проекта НДСВ

ГЕРБ повтаря проекта НДСВ

Социолозите Живко Георгиев (ББСС “Галъп”) и Боряна Димитров (“Алфа рисърч”) определиха стартиращия в неделя политически проект на столичния кмет Бойко Борисов ГЕРБ като частично повторение на проекта НДСВ на Симеон Сакскобургготски от преди почти шест години.

Според Димитрова “Граждани за европейско развитие на България” (ГЕРБ) все още не притежава ясно изразена политическа идеология.

“Това е един конгломерат от личности, структури и части от други партии. Тези особености ще създадат проблеми при структурирането на формация като способна да взима важни решения и да определя своята идентичност”, обясни социологът от “Алфа рисърч”.

По думите ѝ тези характеристики на ГЕРБ дават основание политическият проект на Бойко Борисов да бъде сравняван с този на Симеон Сакскобургготски.

В действителност Сакскобургготски е политическият патрон на Борисов, който до 2001 г. беше шеф на охранителна фирма “Ипон” и бодигард на царя. След това по предложение на Сакскобургготски стана главен секретар на МВР, където натрупа огромен рейтинг, който му помогна да спечели изборите за кмет на София през есента на 2005 г.

Социологът от ББСС “Галъп” Живко Георгиев също смята, че ако ГЕРБ трябва да бъде сравняван с друга партия, то това е НДСВ.

“Двете структури си приличат най-вече по своето позициониране в политическия спектър. И ГЕРБ, и НДСВ дават заявка за присъствие в центъра, но с разликата, че проектът на Борисов дава по-силни индикации за дясна ориентация”, заяви Георгиев.

Той обаче бе категоричен, че успехът на царската партия по никакъв начин не може да бъде повторен от Борисов, което се доказва и от повечето социологически изследвания.

Третият постпреходен партиен проект

“След НДСВ и “Атака”, ГЕРБ ще е третият постпреходен партиен проект. Той от една страна взима характеристика от тези две партии, но от друга страна разделя популизма от неидеологизираната партийност”, коментира характеристиките на проекта ГЕРБ политологът Димитър Димитров.

Според него голямо предимство на новата партия е, че в нейните редици липсват типичните партийни апаратчици.

“Кой ще е формален лидер на тази партия няма да има голямо значение, тъй като ГЕРБ не е партия в традиционния смисъл на думата. Това няма да е заплаха за проекта и дори ще е предимство за него”, обяснява политическият анализатор.

Според него около Борисов и ГЕРБ вече създаден ироничен контекст – “той се среща с монаси от Шао Лин и в същото време с Цеца Величкович”.

“И в този контекст се готви една подмяна на политическо статукво, което е все пак е положително”, заявява Димитров.

Популизъм – национализъм – проевропейска ориентация

Живко Георгиев и Боряна Димитрова заявиха пред Mediapool, че от ГЕРБ може да се очаква популизъм, както и леки нюанси на национализъм. Според Димитрова партията на Борисов ще играе по три оси.

“Това са популизмът, национализмът и европейското развитие на България. Това ще е един опит за балансирано говорене между три различни оси, което ще даде възможност за мощно публично маневриране, но от друга страна носи и голям риск от загуба на избиратели поради сблъсъка между различните политически модели. Големият риск е грубо казано – да не се окаже Борисов от два стола на земята”, заяви социологът.

Според нея това смесване се дължи на факта, че той не иска да се откаже от различните типове избиратели, които са показали своята симпатия към него.

“Той се опитва да привлече както лявоцентристки, така и десен електорат, но не иска да се откаже и от част от привържениците на “Атака”, заяви Димитрова.

Живко Георгиев открива популизма в ГЕРБ през политическа харизма на Бойко Борисов.

“Това ще е една популистика формация, но заради самия лидер, а не по програма”, обясни той като същевременно изключи възможността ГЕРБ да изпраща в публичното пространство чисто националистични послания. “Анти – ДПС риторика – да, но риторика тип “Атака” ще отблъсне дясноцентристките избиратели и не може да се очаква”, добави социологът.

Лидерска партия

Социолозите са категорични, че със създаването на ГЕРБ в България ще се появи и поредната лидерска партия. Според Живко Георгиев съществува голяма зависимост между политическия проект и харизмата на Бойко Борисов, което ще го направи нестабилен и вероятно ще ограничи във времето неговия политически живот.

“Публичната идентификация ще става изцяло през Бойко Борисов и неговите положителни и негативни прояви, независимо дали той ще е формален или неформален лидер на партията. Заради това могат да възникнат и проблеми с първите възникнали противоречие вътре в самата партия”, обясни Боряна Димитрова.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?