ГЕРБ "поздрави" Радев, че мълчаливо е подкрепил санкциите срещу Русия

ГЕРБ поздрави президента Румен Радев и служебния премиер Огнян Герджиков за това, че са приели с "мълчаливо съгласие" удължаването на европейските санкции срещу Русия.

"По този начин България е препотвърдила участието си и солидарността си в рамките на Европа", заяви на пресконференция Тома Биков.

Преди ден ЕС удължи с още 6 месеца индивидуалните санкции срещу граждани и фирми в Русия и Украйна заради незаконната анексия на Крим. По време на предизборната кампания Румен Радев обяви вдигането на санкциите срещу Москва за свой основен приоритет, но засега така и не е поставил официално въпроса в Брюксел. Това даде възможност на ГЕРБ да го "поздравят" за втори път, след като миналата седмица държавният глава приветства пред европейските си колеги споразумението между ЕС и Канада, срещу което бе обещал да се бори.

"Това е разумно решение в сложен момент, когато има криза в отношенията между Турция и Холандия и се дебатира Европа на две скорости", допълни Биков. Той добави, че единствената защита, която можем да получим в тази сложна обстановка, е членството ни в ЕС и НАТО.

От ГЕРБ посочиха още, че са притеснени от позицията на БСП, която иска налагане на вето на санкциите срещу Русия:

"Точно в момента, когато Европа има проблем, е неуместно България да се отделя от семейството, на което принадлежи".

Димитър Главчев (ГЕРБ) обвини лидера на БСП Корнелия Нинова, че е твърдяла, че ще наложи вето върху решенията на ЕС, механизмът на ветото се заявява предварително на Европейски съвет.

"Колебливите сигнали, които изпраща Нинова стигат до партньорите ни в Европа и в момент, когато се обсъжда дали Европа да е на една или две скорости, такива сигнали поставят крака на европейския механизъм на съединителя, за да включат България не на втора, а на задна. Ако Нинова стане премиер, ще се счупи направо скоростната кутия”, каза Главчев.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?