С промените в Закона за горите

ГЕРБ позволява безпроблемно изсичане на всички крайречни гори

Еколози молят Плевнелиев за вето на закона, ще сезират и омбудсмана

Снимка: БГНЕС

Промените в Закона за горите елиминират понятието крайречни гори и на практика позволяват масовото им изсичане. За това сигнализираха представители на няколко неправителствени организации, часове преди парламентът да гласува спорните текстове, които доведоха до над 20 демонстрации на природозащитници, настояващи за оттеглянето на поправките.

Предложението на Десислава Танева от ГЕРБ, шеф на парламентарната земеделска комисия и на заместника ѝ Емил Димитров, също от ГЕРБ, е да не се допуска наличие на дървета и храстова растителност в границите на корекциите на реки и на хидромелиоративните съоръжения. Това означава, че всички дървета и храсти около дигите по реките могат да бъдат изсечени до голо на следващия ден след приемането на промените, алармираха еколозите.

По думите на Тома Белев от Асоциацията на парковете в България, крайречните гори са под половин процент от всички гори в България или около 20 690 ха. Според него поправката обслужва инвеститорите в кариери за инертни материали и първите крайречни гори, които ще се изсекат, ще са тези около изграждащите се и бъдещи магистрали. Петко Цветанов от “Биоразнообразие” каза, че изсичането на крайречните гори е един от най-лесните начини за ограбване на обществени средства. За почистването на речни корита например частникът, който рядко е случаен, печели веднъж от държавата за самото почистване и изсичане на растителността и втори път – от продажбата на дървесина.

Изсичането на крайречните гори ще засили наводненията и свлачищата, коментира Петър Кърджилов от екосдружение "За Витоша". Мотивите за тази поправка обаче са точно в обратната посока. Според някои еколози растителността върху крайречните диги причинява повече щети при разливи.

Природозащитниците съобщиха, че ще се обърнат към президента Росен Плевнелиев с молба да наложи вето върху поправките, както и към омбудсмана Константин Пенчев, тъй като текстовете противоречат на конституцията.

Поправките позволяват сеч без разрешително в частните гори до два хектара, застрояване на публични горски и земеделски земи със сгради и ски-съоръжения, както и застрояване на частни горски територии от горските стопанства, без да се изисква позволение на собственика. Предлага се и стопанисването на частни гори без горско-стопанска програма, одобрена от държавата, каза Александър Дунчев от WWF. Това е все едно да се позволи на водачите да шофират без шофьорска книжка, обясни той. Десет процента от горите в България са частни.

Най-голямо обществено недоволство предизвикаха промените в Закона за горите, които улесняват изграждането на ски комплекси на територии от горския и поземления фонд. Те бяха написани под натиск на собственика на лифтовете на Витоша - “Витоша ски”, който отказа да работи, докато държавата не позволи разширение на ски зоната над София.

Промените бяха подготвени с необичайна скорост и минаха през комисии и на първо четене в парламента след множество процедурни нарушения и разнообразни корекции – всяка една в интерес на ски инвеститорите. Последваха десетки демонстрации на природозащитници и тежки критики от страна на опозицията. Промените трябва да се гласуват окончателно във вторник, на извънредно заседание на парламента. Неправителственият сектор се закани с нова серия протести още от днес, ако текстовете минат в сегашния им вид.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес