ГЕРБ прави коалиция за изборите тази година

ГЕРБ прави коалиция за изборите тази година

Споразумение за общо участие на изборите за евродепутати ще подпишат в сряда ГЕРБ, сдружението “Европейски демократичен път” и БЗНС - НС на Анастасия Мозер. Това бе потвърдено пред Mediapool от Мозер и Абаджиев, докато лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов продължи да държи на партийната линия, че все пак неговото движение ще има самостоятелна листа. Въпреки това той каза, че ГЕРБ ще прави общ щаб с двете формации. Не е ясно обаче дали техни представители ще се вредят на избираемо място в листата на ГЕРБ.

Очаква се към новата коалиция да се присъедини и ВМРО. В споразумението има клауза, която очертава голямата възможност за общо участие и на местните избори през есента.

В споразумението е записано, че партиите и гражданското сдружение на Абаджиев ще имат общ политически щаб. Негов лидер ще е столичният кмет и неформален лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, координатор ще е формалният председател на ГЕРБ Цветан Цветанов, а като членове ще влязат Мария Капон, Димитър Абаджиев, Анастасия Мозер и Красимир Каракачанов, ако партията му реши да се включи.

В споразумението е разписано още, че евродепутатите, които ще бъдат излъчени от новата коалиция, ще се присъединят към групата на Европейската народна партия (ЕНП).

Решенията за подреждането на листите ще се вземат с консенсус и няма да има квотен принцип при реденето на листите. “Всичко ще се решава с общо съгласие , никой няма да се губи в това ново обединение. Кандидатите за европейски депутати ще бъдат одобрявани от всички”, коментира пред Mediapool Анастасия Мозер. 

Тя заяви, че ще подпише споразумението с известни резерви тъй като “все още има някои неща за уточняване”. Очаква се в близките дни Постоянното присъствие на БЗНС – НС да ратифицира документа.

Столичният кмет и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че с това споразумение се дава правото на участващите в политическия щаб фигури от други партии да предлагат хора за листата.

“Листата ще е на ГЕРБ, но те като опитни политически фигури ще имат правото да предложат 5, 10 или 50 човека за листите. Ако предложените от тях хора са по-добри от моите, то съвсем естествено е те да влязат в листите”, обясни Борисов, което означава, че нещата най-вероятно ще се развият точно така.

Предстоящото обединение е в известен контраст с вече обявеното изцяло самостоятелно участие на партията на столичния кмет на европейските изборите. Преди две седмици на среща между почти всички десни партии и формации с изключение на ДСБ, Бойко Борисов заяви, че външни партии могат да предлагат хора за листата на ГЕРБ, но те ще влязат след 10-то място (практически неизбираеми).

Веднага след подписването на споразумението Капон и Мозер ще заминат за Брюксел, за да покажат документа пред ръководството на групата на ЕНП.

“Ние не сме членове на ЕНП, но сме длъжни да помогнем на европейската десница да запази своята позиция в Европейския парламент”, обясни още Борисов. Запознати със ситуацията в дясно заявиха пред Mediapool, че основната цел на ГЕРБ е чрез привличането на трите десни движения в коалиция да успее по-бързо да изгради структурите си в страната с използването на техния политически опит.

Втората основна причина е получаване на препоръки от асоциирани членове на ЕНП като БЗНС – НС за легитимно членство в европейския десен съюз.

Последното проучване на социологическата агенция Алфа Рисърч показва, че с най-голяма подкрепа на избирателите се ползва управляващата партия БСП - 25%, следвана от ГЕРБ с 13.6%, “Атака” - 7.8% и ДПС - 7.6%. Всички останали политически партии имат под 4%, което е минимумът, необходим за влизане в парламента.

Изборите за Европейски парламент (ЕП), планирани тази пролет, не предизвикват особен интерес у гласоподавателите, като едва 35% казват, че ще гласуват. С най-големи шансове за места в ЕП са БСП, ГЕРБ, “Атака” и ДПС.

Споделяне

Още по темата

Още от България