Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация
ГЕРБ прави опит да излъже избирателите

Защо хората трябва да гласуват за вас?

Хората гласуват за личностите, които олицетворяват политическите партии и техните ценности. Аз представлявам новото поколение в българската политика, което в началото на прехода беше в студентска възраст. Това означава, че ние не сме обвързани с комунистическия режим, нямаме вземане-даване нито с БКП, нито с ДС. Комунистическата държава не ни е назначавала, дала ни е само средното образование и военната служба. Аз не съм взел нищо по време на прехода, не съм участвал в управлението на десницата, а само съм подкрепял, давал съм доверие. От годините на прехода съм взел само възможностите да се образовам, свободата да пътувам и възможностите да стана добър професионалист в сферата на науката и образованието. В този смисъл от негативите и позитивите на десницата по време на прехода, съм взел само позитивите – компетентност, категоричност на позицията, ориентираност към западните ценности.

Същевременно не мога да бъда предмет на характерните, макар и често несправедливи, критики към десницата. Затова смятам, че аз ще увелича резултата на Синята коалиция през есента не само за президентските избори, а и за изборите за кандидатите ни за кметове, защото аз няма да отблъсна избирателите, които досега сме имали. Напротив, смятам, че ще привлека разочаровани избиратели, ще привлека и нови. Аз символизирам това ново поколение в политиката, което наистина ще даде възможност за растеж на десните.

Какви политически въпроси се решават в България чрез тези президентски избори?

Президентските избори могат да предизвикат предсрочни парламентарни избори, но по-важно е, че те съвпадат с местните избори. Това е една комбинацията, която може да доведе до много изненади. Аз се надявам изненадите да са в полза на Синята коалиция.

През последните 10 години президентството се занимава особено активно с въпросите около енергийните проекти. Президентство се постави в определен контекст. Може ли той да се промени след тези избори?

През последните 10 години президентство беше загубена институция за България. На моменти работеше и против българските интереси. Много хора, с които се срещам в страната, поставят въпроса за смисъла и ползата от президентската институция. Това говори много зле за двата мандата на президента. Моята оценка е, че то беше неуспешно по няколко причини. Първо, той не издигна престижа на институцията. Много хора се питат за смисъла от тази институция и задават въпроса дали тя няма твърде малко правомощия. Това е много невярно.

Второ, той наистина се ангажира с няколко неща, които се оказаха вредни и бяха отхвърлени от българските граждани. Пример в тази посока е тройната коалиция. Идеята беше негова, именно той наложи партньорството с ДПС на БСП. Над всичко обаче стои този енергиен "голям шлем", който се смята от Синята коалиция за вреден. Това е нещо, с което ГЕРБ в момента трябва да се справя. Бургас – Александруполис, очевидно вече е в миналото, но проектът АЕЦ "Белене" остава нещо много опасно.

Как вие се вписвате в този контекст? Как ще се опитате да промените президентската институция?

След вредното президентстване на Първанов, в много хора е останало грешно впечатление за институцията. Знаете, че напоследък президентът инициира дебат за увеличаване на правомощията на президента в посока той да получи право на законодателна инициатива. Формално президентът наистина няма това правомощие, което има всеки народен представител и на пръв прочит може да се каже, че е нечестно спрямо държавния глава.

Президентът обаче има нещо много повече. Той може да се обръща към нацията и директно към Народното събрание. Ако президентът има ясни идеи и авторитет, нима няма да се намери нито един народен представител, който да превърне предложенията му в законопроект? Представете си след обръщението му към нацията да не се намери група народни представители, които да внесат неговите предложения? Когато президентът се оплаква от липсата на това правомощие, той всъщност признава, че няма идеи и авторитет. По този начин той сам си дава оценката на неспособен и бездарен президент.

До такава степен не е използвана силата на президентската институция, че е достатъчно само да се смени този президент с друга личност, която има малко повече желание за работа и чисто минало. Липсата на това чисто минало бе това, което държаше президента Първанов на това ниско ниво.

Има ли опасност от манипулация на вътрешния вот в Синята коалиция. Призивите за масов вот от вчера прозвучаха в тази посока?

Още в първия ден, когато дойде новината за отворени предварителни избори, много хора изразиха своя скептицизъм и съмнение. И това е нормално. Институцията на предварителните избори, която е абсолютно задължителна в някои развити демокрации, в България е рядкост. Без нея обаче е немислимо да се проведат избори в САЩ, например. Последният път, когато имахме подобна процедура бе през 1996 година. Хората нямат спомен за това, нямат и доверие в това колко отворена и демократична може да бъде тази процедура. Първото съмнение е, че ще дойдат външни тъмни сили и ще променят реалния резултат.

Колкото повече хора отидат да гласуват на 12 юни, толкова по-малки ще станат шансовете някой да манипулира вота. Ако гласуването е наистина масово, шансовете за манипулация ще станат нулеви. Това е простото лекарство.

В противен случай наистина може да се остане с лошото впечатление за манипулации или кражба на изборния резултат. Моето послание е, че на 12 юни трябва да се гласува. Трябва да отбележа, че налагането на самата дата, разговорът за нея, носи най-хубавото около кампанията. Около другите избори посланията са за личностите на кандидатите, техните послания, а тук има разговор и за датата, защото двете партии сами организират всичко това. Другото е, че хората не вярват, че могат да гласуват, че това са отворени избори.

Затова искам да го кажа отново. Всеки може да гласува само с лична си карта на 12 юни. Не е необходимо друго, няма нужда от членска карта. Ако хората гласуват, всякакви съмнения за външна намеса и манипулации ще отпаднат.

Вътрешните избори в коалицията безспорно са демократичен механизъм, но дали са правилния за ДСБ и десните политически механизъм?

Първото, което имаме, е прецедентът от 1996 година. Тогава има много по-тежки отношения между коалиционните партньори в десницата. Когато през 96-та се тръгва към тези избори, е имало същия скептицизъм, същите колебания и то много по-основателни, дали тази процедура трябва да се прилага в България. Сега въпросът е по-скоро защо толкова време се чака преди да се стигне отново до предварителен вот. Сигурен съм, че 15 години по-късно, процедурата отново ще бъде успешна и ще даде по-голяма сила на десния кандидат.

Предварителните избори са патент на десницата в България и то успешен патент. Можем да се позовем и на тази формула: когато изборите са успешни за десницата, тогава и България има успех. През 1996 година целият обрат започна с предварителните избори, които доведоха до президентската победа, а след това се стигна и до естествената победа на парламентарните избори.

Но ако напред може да пробие кандидат с манипулиран вот, това може да компрометира него, а коалицията още преди старта на цялата кампания?

Няма да останат впечатления за манипулации. Аз отивам, за да спечеля този вот и да стана победител в реалните избори. След победата в предварителния вот кандидатът ще е набрал много по-голямо самочувствие и инерция за същинските избори. Аз проведох една малка национална кампания. Питахме хората, видяхме техните настроения към нас самите и към правителството, чухме техните послания. След 12 юни Синята коалиция ще бъде най-подготвената политическа формация за същинските избори. Ние ще сме провели вече национални избори. Това ще доведе до по-силен кандидат, подготвена коалиция и избиратели. Това е летящ старт, защото човекът, който влезе в тази кампания, има много по-голям шанс за същинските.

Какво е вашето отношение към вашия първи пряк конкурент в Синята коалиция Румен Христов?

Това е състезание между съмишленици. Засега кампанията минава в позитивен тон. Моят стил на поведение е да изтъквам собствените си предимства, с които мога да бъда полезен на Синята коалиция. Без изобщо да говоря за моя опонент, с много голямо огорчение искам да отбележа, че г-н Румен Христов отказа всички възможности за публичен дебат. Тези възможности бяха много важни, за да може десните избиратели да ни видят като хора, които претендират да са лицето на кампанията през есента. Мисля, че трябваше да отидем на дебат, но знаете за това са нужни двама. Човек няма как да дебатира сам. Мисля, че е ясно на всеки, когато по време на кампания се отказва дебат, какво означава това.

Меглена Кунева се самоопредели като "кандидат на гражданите". Как бихте я определил вие?

Всеки е кандидат на гражданите. Не знам гражданинът на какво точно е опозиция, но истинската опозиция на гражданите са поданиците. В крайна сметка като поданици никога не сме били третирани от синьото управление. Това не е нещо, което би могло да се използва срещу десните. Всеки, който отива на избори иска да привлече максимална подкрепа. Въпросът е каква е тази комбинация между личност, думи и биография. Убеден съм, че хората не се привличат само от думи, а от комбинацията между думи и личност, която се надявам, че ще има възможност да представя пред хората в същинската кампания.

Започна да се говори за увеличаване на пенсиите. Това ли е началото на кампанията на ГЕРБ? Управляващите имат ли друг вариант, освен Бойко Борисов?

Най-неприятното е, че този разговор можем да го водим и в началото на септември. Крайно неуважение към българските избиратели е да им се съобщава в последния момент кандидат за президент. Това означава липса на всякаква демократична култура, а може би и паника, както от загуба, така и от компромат. До последния момент нещо се изчислява сякаш избирателят е нещо, което трябва да бъде излъгано, надцакано. Правото на гражданите да избират е безсмислено, ако те не бъдат информирани преди това за кого гласуват. Трябва избирателите да видят кандидатът за президент, да видят как мисли, каква е визията му за България. Това са неща, които другите изборни кампании не позволяват.

Така че отказвам да вляза в играта да коментирам кой би бил кандидатът на БСП, ГЕРБ и прочие. Искам само да изкажа крайното си недоволство и да се опитам да обединя възмущението на всички, които смятат, че подобен тип поведение към избирателите е недостойно, независимо какви са причините.

Бележка на редакцията: За интервю бе потърсен и кандидатът на СДС за президент Румен Христов, който ще се яви на вътрешните избори в Синята коалиция срещу Светослав Малинов. Христов обаче така и не успя да намери време да отговори на въпросите на Mediapool.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

230 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. АННА
  #230
 2. najdobrata
  #229
 3. Успех
  #228
 4. SDSto
  #227
 5. Поданик
  #226
 6. Васил
  #225
 7. ...НА БЪЛГАРИЯ
  #224
 8. Миро
  #223
 9. Надя
  #222
 10. Хайдрих
  #221

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.