ГЕРБ прави завой за такса смет в София

ГЕРБ прави завой за такса смет в София

Мнозинството на ГЕРБ в Столичния общински съвет изненадващо реши да намали ставката на такса смет от предлаганите досега 2 промила на 1.6 промила върху данъчната оценка на имота. Това стана само ден след като в комисията по инженерна инфраструктура от ГЕРБ приеха предложението на кметската администрация таксата да е два промила. Заради промяната в партийната позиция общинските комисии по финанси и по екология обърнаха вота, гласувайки в полза на 1.6 промила.

Общинският съветник Николай Стойнев заяви, че ГЕРБ са приели част от аргументите на БСП за редуциране на ставката заради увеличението на данъчната основа с 50%. Промяната в позицията бе мотивирана с икономическата криза и опасенията, че при рязко повишаване на такса смет събираемостта ще падне.

При ставка от 2 промила общото увеличение на сумата за данък сгради и такса смет за столичани щеше да е 50%, а при варианта с 1.6 промила – с 30%. С това бе поставена в неловка позиция администрацията на кмета, която в продължение на две седмици защитаваше своята теза, че запазването на сегашната ставка е необходимо за посрещане на разходите по строеж на завода за боклук.

Докато течаха гласуванията по комисиите, общинските съветници от ГЕРБ не успяха да дадат отговор дали новото им решение е съгласувано с кмета или с други служители на Столична община. Обяснено бе единствено, че са направени необходимите "политически консултации". След приключването на заседанията Стойнев съобщи, че съветниците на ГЕРБ са успели да убедят лидера си и кмет в правилността на своето предложение. Така Борисов е приел и 1.6-те промила.

От БСП и СДС гласуваха "въздържали се" на предложението, обвинявайки ГЕРБ, че не съгласува своята политика в София с администрация на партийния лидер и кмет на София Бойко Борисов.

Петър Курумбашев (БСП), който предлагаше ставката за такса смет да е 1.5 промила, благодари на колегите си от ГЕРБ, че са приели неговите аргументи и попита дали администрацията на кмета Борисов и общинарите от партията му изобщо си говорят.

Зам.-кметът по екология Мария Бояджийска също бе твърде изненадана от решението на общинарите и успя да реагира само с думите, че на този етап не може да каже какви ще са приходите от таксата при предложената ставка. "Аз не знам по каква методика е изчислена новата ставка", заяви тя, като обясни, че може да коментира след като се направят нужните изчисления

При намалените промили се очаква в бюджета на София да постъпят около 152 милиона лева от такса "смет" при разчетени разходи за 147 милиона лева. Най-голям дял от тези пари се полагат на "Новера" (57 млн. лева) и "Заубермахер" (24 млн. лева), които ще чистят столичните улици. Парите за фирмите по чистота са със 17 милиона лева над сметките за 2008 година и с 31 милиона над тези за 2007 година. Частично обяснение може да се намери във факта, че в райони като "Люлин" от 1 март "Заубермахер" ще чисти на цени между 75 и 400 % по-високи от тези на "Волф 96".

"Пъдарят и горският идват, казват, че промилите ще са 1.6 и те стават 1.6", бе коментарът на общинския съветник от СДС Николай Желев за схемата на работа в ГЕРБ. По същия начин преди година кметът и ГЕРБ решиха да променят данъка за автомобилите в София по предложена от опозицията схема след като тя бе отхвърляна дълго време от мнозинството. По време на сесията на градския парламент обаче Борисов реши, че опозицията предлага нещо разумно и наложи на своите общински съветници да гласуват теза, която бяха оспорвали цял месец. Още на следващия ден обаче се оказа, че тази схема е неосъществима по закон.

Без контрол на чистотата

Този път от ГЕРБ защитиха решението с 1.6 промила като демонстрация на "политическа воля" след като е изслушана експертната и "професионалната" позиция на администрацията. По време на заседанието на комисията по екология се оказа, че същата тази "професионална" администрация е пропуснала да създаде орган, който да контролира концесионера по чистотата "Новера".

В специално писмо до екологичната комисия специалната комисия по концесионен контрол в СО обясни, че има задължение да следи изпълнението на договора само със "Софийска вода". Това доведе до естествените въпроси към шефа на Столичния инспекторат Веска Георгиева дали евентуално те не контролират изпълнението на договора с "Новера". Георгиева обаче обясни, че не правят това, защото по закон нямат такива правомощия.

Споделяне

Още от България