ГЕРБ: Правителството изключва София от ЕС

Общинските съветници от ГЕРБ в София се обявиха срещу правителствения законопроект за управление на отпадъците, който бе внесен от министри на БСП и ДПС в петък. Председателят на Столичния общински съвет (СОС) Андрей Иванов обяви в неделя, че законът нарушава конституцията, тъй като само местната власт може да определя размера на данъците и таксите.

Проектът, чието приемане в МС бе отложено заради протест на министрите от НДСВ, предвижда такса смет да се събира от държавата вместо от общината, каза Иванов. Той уточни, че общината не е била уведомена или консултирана и че съветниците разполагат само с неофициална информация за проекта, според който такса смет ще събира само от областния управител. Въвежда се и държавна такса смет. Създава се нов механизъм за управлението на отпадъците като се дават правомощия на МОСВ и МРРБ, информира Андрей Иванов.

Той смята, че този закон създава "правен хаос" и е "Закон за изключване на София от Европейския съюз".

С договора за присъединяване към ЕС България е поела изричен ангажимент за изграждане на съоръжения за третиране на битови отпадъци, припомни шефът на СОС. Изграждането, експлоатацията и финансирането на тези съоръжения от таксата за битови отпадъци, е единствено ангажимент на общините в България, изтъкна той.

Андрей Иванов каза, че ако законът бъде приет, ще "бъде задраскана година и половина от работата на СОС", свързана строежа за завод за отпадъци в София.

С приемането на този закон финансовият анализ и самият проект за завод за боклука става безсмислен, посочи зам.-кметът по екология в Столична община Мария Бояджийска.

"Това, което ще последва след приемането на закона, е преразглеждане на Националната програма за управление на отпадъците, нова процедура по ОВОС, създаването на нова програма, която да регламентира как се събират таксите, как се изграждат нови съоръжения и кой ги изгражда. От друга страна Националната програма е тясно свързана с Оперативна програма "Околна среда”(ОПОС)”, припомни зам.-кметът.

Бояджийска обясни, че създаването на проблеми по Националната програма ще постави въпрос върху проектите по ОПОС.

Столична община е осигурила 50 млн. за завода, 81 млн. са осигурени от МОСВ чрез ОПОС и остават висящи едни 50 млн. лв., за които се очаква правителството да поеме отговорност.

Според шефа на СОС е на път да се повтори ситуацията с прекратяването на договорите с концесионерите за чистотата на София.

"Ние се мъчим да изградим завод за отпадъци, който да е изцяло общински. Не защото не признаваме правото на частния бизнес да участва в тези проекти, а защото това е една изключително важна дейност за София и ние не можем да рискуваме тя да бъде повод за изнудване на града в бъдеще", каза Андрей Иванов.

Притеснението е, че с изземването на функции на местната власт от държавата има опасност изгонената от общината фирма "Новера" да строи бъдещия държавен завод, който ще обработва отпадъците на София, добави шефът на СОС.

"Новера" бе върната в бизнеса по почистването на града от правителството, което миналия месец обяви кризисно положение в София и мобилизира пет фирми, които с държавни пари събират и извозват боклук заедно с осемте фирми, които имат договор със Столична община.

Въпреки енергичната съпротива срещу обявеното кризисно положение, обаче, Столична община, която атакува правителственото решение по съдебен ред, по време на първото заседание по делото не предостави никакви доказателства за вредата от вмешателството на държавата в тази общинска дейност.

Андрей Иванов увери в неделя, че общината ще предприеме всички мерки, за да не позволи подготвеният законопроект да влезе в сила.

Проектът, който предвижда закриването на сметището в Суходол не по-късно от 1 януари 2010 г., бе внесен от министрите на околната среда и водите Джевдет Чакъров (ДПС), на здравеопазването Евгений Желев (БСП), на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов (БСП) и на финансите Пламен Орешарски.

Споделяне

Още от България