ГЕРБ правят Менда Стоянова заместник-председател на НС

Очаква се управляващите да изпратят в КС Анастасов и Марковска

Менда Стоянова сн. БГНЕС

Шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова ще стане зам.-председател на Народното събрание на мястото на Анастас Анастасов, ГЕРБ ще излъчи за член на Конституционния съд (КС). Това съобщиха в четвъртък пред Mediapool източници от ГЕРБ.

Номинацията на Стоянова пред парламентарната група на управляващите е направена от министър-председателя и лидер на партията Бойко Борисов.

Според депутати от ГЕРБ издигането на Менда Стоянова за зам.-председател на Народното събрание (НС) е показателно за разместване на пластовете по върховете на партията, тъй като нито един от юристите, приближени на шефката на правната комисия Искра Фидосова, не е бил одобрен за поста, който традиционно се заема от правист. Идеите за издигане на варненския депутат Емил Радев, както и неговите колеги Красимир Ципов (ГЕРБ-София) и Димитър Лазаров (Пловдив) били отхвърлени без дискусия от ръководството на партията.

На 31 октомври ще реши кои от четиримата номинирани за членове на КС да заемат двете места от парламентарната квота. Четиримата кандидати са Анастас Анастасов от ГЕРБ, Екатерина Михайлова от ДСБ, зам.-председателят на Върховния административен съд (ВАС) Венета Марковска и Татяна Върбанова от Върховния касационен съд.

Според информирани източници ГЕРБ със сигурност ще подкрепят издигнатия от тях Анастасов, а вторият човек вероятно ще е Венета Марковска. Твърди се, че до последния момент в ГЕРБ е имало разногласия дали партията официално да номинира Марковска, която се ползва с доста спорна репутация в магистратските среди. За по-удобно е решено да бъде издигната от независимите депутати Дарин Матов и Димитър Чукарски, декларирали официално подкрепа за ГЕРБ.

Марковска е съпредседател и на близкото до властта съдийско сдружение "Съдии за единна Европа", което подкрепи всички предложения на ГЕРБ за промяна в съдебния закон и се обяви против въвеждането на пряк избор на членовете на Висшия съдебен съвет. През 2010 г. Марковска се забърка и в скандал за упражняване на влияние върху полицаи, но се отърва без последствия.

Анастас Анастасов, който преди да влезе в битността си на народен представител, бе председател на съда в Ямбол, ще е първият магистрат с образование, завършено в Академията на МВР, член на КС.

Споделяне

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?