ГЕРБ предлага анкетна комисия за аферата “Хохегер”

Румен Овчаров: Не може вицепремиер да се държи като жълт вестник

Петер Хохегер

Създаването на поредна анкетна комисия ще обсъди Народното събрание. Този път инициативата обаче не е на опозицията, а на управляващата партия. В понеделник ГЕРБ предложи анкетна комисия да разследва скандала "Хохегер”.

“Предлагаме на всички колеги да вземат участие в комисията, защото трябва да защитим честта на България”, обяви членът на Изпълнителната комисия на управляващите Димитър Главчев.

“Многократно сме били обвинявани в лобизъм от БСП. Всеки законопроект, който влиза в Народното събрание, е лобистки и какво се оказва накрая – БСП плаща на лобисти. БСП използва лобизма по мръсен начин. По тази причина дължим на нашето общество тази прозрачност и изясняване на фактите. Искаме тази прозрачност навсякъде и във всичко”, каза заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ Валентин Николов.

Австрийският лобист Петер Хохегер е разследван за корупция в Австрия. В понеделник министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов каза във Велико Търново, че през 2007 и 2008 г. българското правителство е превело на фирма на Хохегер 1.5 млн. евро за провеждане на кампания за утвърждаване положителния образ на България в ЕС. Част от тези средства впоследствие са се върнали в PR агенцията на Моника Йосифова, с която Станишев съжителства и от която има дъщеря.

По повод казаното от МВР шефа пък бившият енергиен министър и настоящ депутат от БСП Румен Овчаров заяви, че “не може вицепремиер и министър да играе ролята на жълт вестник”.

Опитът на Цветанов е да набута и България в цялата каша и да омаскари своя противник, каза Овчаров. “Той играе ролята на жълт вестник. Тази сделка вече беше проверена от анкетна комисия. Не се изненадвам от нищо, което се случва в България. В момента правителството дава повече пари за същите дейности”. За процесите в БСП Овчаров коментира, че не трябва да се прави промяна в партията една година преди изборите.

Станишев пък видя в действията на ГЕРБ опит за шантаж. “Целят да ми запушат устата и опозиционната дейност като лидер на БСП”, допълни той.

"Искам да кажа на управляващите от ГЕРБ, на премиера Бойко Борисов и на министър Цветан Цветанов, че няма да ми запушат устата, защото съвестта ми е чиста. Искам да кажа на управляващите, че в лицето на БСП няма да имат партия, която да клекне", каза още лидерът на социалистите.

В патетичната си реч той дори цитира думите на Уинстън Чърчил: "Ние ще се борим по бреговете, ще се бием на местата за десант, на полетата и улиците, ние никога няма да се предадем".

"Прочетох внимателно какво е казал министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов и е очевидно какво се цели с изявлението на министъра. Когато водиш бойни действия, нещата не стоят добре за теб. Една от тактиките е да хвърлиш димка, за да се разсее вниманието. Проблемът е, че може да има пострадали сред тези, които инициират хвърлянето на димката", смята още Станишев.

“По конкретната обществена поръчка, която е спечелена от австрийската компания са правени не малко проверки, включително и от Сметната палата", заяви бившият премиер, който преди седмици каза пред “Капитал”, че не помни тази сделка.

"И днес смятам, че България се нуждае от активна работа по своето представяне навън и това трябва да се решава професионално и активно", подчерта Станишев, като отбеляза, че правителството на ГЕРБ харчи десетки милиони лева за представянето на страната ни по различни програми. "Аз ще си направя моите проучвания откъде тръгват нещата", обеща Станишев и сподели мнението си, че е добре комисия да се занимава с поредица подобни на тази в австрийската преса публикации.

Лидерът на БСП обаче заяви, че няма нищо против да се направи анкетна комисия за обществени поръчки като цяло, включително и за скандала “Хохегер”. “Аз също имам да давам материал за такива комисии”, коментира още той.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?