ГЕРБ предлага данъчни облекчения за родители от 2015 г.

АБВ иска още 85 млн. лв. в актуализацията за 2014 г. за коледни добавки за всички пенсионери и учителите

ГЕРБ предлага данъчни облекчения за родители от 2015 г.

ГЕРБ ще предложи отпадане на минималния необлагаем праг от догодина, като за сметка на това ще внесе предложение за данъчни облекчения за родителите на деца. Това съобщи председателят на бюджетната парламентарна комисия Менда Стоянова. Предложението среща подкрепата на БСП и АБВ, докато ДПС са против, защото се нарушавал принципът на плоския данък.

Идеята е облагаемият доход да се намалява годишно с по 200 лева на дете до 18-годишна възраст. За родителите с деца инвалиди се предвижда преференцията да е по 2000 лв. "Това е първата стъпка по отношение на една хоризонтална демографска политика, която може да се продължи и през следващите години", коментира Стоянова.

Сумата, с която ще се намаляват облагаемите доходи на родителите през следващата година, е значително по-малка от 360-те лева за дете, с които през 2006 г. бе намалявана данъчната основа на доходите през предходната година на единия от родителите.

Стоянова уточни, че предстои идеите на ГЕРБ по отношение на данъчните закони да се обсъдят с партиите, подкрепящи правителството.

Въведеното от кабинета "Орешарски" възстановяване на осигурителния данък на хората с минимална заплата е несправедливо, трудно е за администриране от НАП и затова ГЕРБ ще предложи тази мярка да отпадне, каза Стоянова.

Ако възстановяването на данъка остане, предварителни разчети показват, че за това ще са необходими около 150 млн. лв. в бюджет 2015 г., посочи Стоянова.

Менда Стоянова се обяви за запазване на минималната работна заплата на 340 лв. и през 2014 г. Тя определи като "много висок и рязък скок" вдигането ѝ на 400 лв. както искат от КНСБ.

В средносрочната прогноза на кабинета за 2015 г. е заложено повишаване на минималната работна заплата за 2015 г. на 380 лв. и с още 40 лв. от 2016 г.

Правителството на Бойко Борисов обаче вече е внесло доклад за бюджет 2015 и изменение на средносрочната финнасова прогноза в парламента.

Във вторник временната бюджетна комисия ще разгледа за второ четене актуализацията на бюджета за тази година. Парламентарната група на АБВ е внесла предложение, с което иска да бъдат осигурени още 60 млн. лв., за да могат всички пенсионери да получат коледни надбавки, а не само тези с доход до 286 лв. Така общо за изплащане по 40 лв. на пенсионерите ще са необходими 110 млн. лв.

Отделно от АБВ са поискали осигуряването на още 25 млн. лв. за учителите в детските градини и училищата.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?