ГЕРБ предлага държавата да върне 1.4 млрд. лв. на здравната каса, които Дянков й взе

ГЕРБ предлага 1.4-те млрд. лева, които бяха взети от бюджета на здравната каса по време на тяхното правителство, да се изплатят от фискалния резерв. Това съобщи в Русе последният здравен министър от кабинета "Борисов" Десислава Атанасова. Тя уточни, че предложението ще бъде направено между първо и второ четене на проектозакона за бюджета на НЗОК.

Според Атанасова това ще позволи на касата да се разплати с болниците изцяло още тази година, а не както беше решено последните 20 процента от дължимото да останат за януари 2014 г.

1.4 млрд. лв. бяха пренасочени от големия резерв на НЗОК към държавния през 2010 година по настояване на тогавашния финансов министър Симеон Дянков, но и до момента не е ясно за какво са били използвани. Десислава Атанасова отрече твърденията, че парите са откраднати и каза, че "това се е доказало на заседание на парламентарната комисия по здравеопазването".

Вече пет месеца нито министърът на здравеопазването, нито финансовият министър са предприели някакви законодателни мерки или инициативи да се повиши събираемостта в НАП на здравните вноски, допълни Атанасова. Тя каза още, че пари в здравната система ще има, когато всички български граждани солидарно се осигуряват, и припомни, че към момента здравни вноски не внасят около 2 милиона българи, а осигуряващите се са едва 1.5 милиона души. Тя обаче остави без коментар защо този проблем не е бил решаван по времето на правителството, на което беше член.

Споделяне

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?