ГЕРБ предлага до 10 години отсрочка за задълженията на мюфтийството

"Патриотите" пак искат правила за даренията и финансирането на вероизповеданията от чужбина

Сн. БГНЕС

С до 10 години да се отсрочат данъчните задължения на вероизповеданията, натрупани до края на миналата година. Това предлага ГЕРБ като промяна в Закона за вероизповеданията.

Отсрочването трябва да замени внесеното в края на януари предложение на ГЕРБ и ДПС за данъчна амнистия за регистрираните вероизповедания. Тя засяга основно Главното мюфтийство, което дължи над 8 млн. лева най-вече за осигуровки. Има обаче и задължения за такса смет и данъци.

Предложението за данъчна амнистия, внесено от председателя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов и от лидера на ДПС Мустафа Карадайъ, разбуни духовете, след като се разбра, че то е в полза основно на мюфтийството. Текстът предизвика критики от опозиционната БСП, която обяви, че това е поредната сделка между ГЕРБ и ДПС. Същото заяви и лидерът на НФСБ Валери Симеонов. Въпреки това текстът мина на първо четене.

Аргументът на управляващите първоначално беше, че данъчната амнистия е въпрос на национална сигурност по подобие на вече приетото значително увеличение на държавните субсидии за Българската православна църква и Главното мюфтийство. Аргументът беше, че тъй като вече е започнало принудително производство за събиране на задълженията, новата, по-висока субсидия реално ще се използва за погасяване на задълженията и няма да стигне до мюфтийството, което иска с парите да плаща заплати на имамите.

Впоследствие от ГЕРБ се извъртяха и промениха позицията си, като заявиха, че ще предложат не амнистия, а отсрочване на задълженията. Такава възможност съществува и в момента в данъчното законодателство, но според депутатите от управляващата партия за вероизповеданията трябвало да има нарочна процедура.

"Закони, които покриват очакванията на хората"

Цветан Цветанов аргументира новата идея за отсрочване, внесена отново с неговия подпис, с това, че така ще спрат спекулациите и напрежението в обществото.

"Смятаме, че с тази законодателна промяна ще дадем възможност имамите да получат съответните заплати и осигуровки, които към момента не могат да получат, докато свещениците в Българската православна църква вече получиха своите заплати", обясни зам.-председателят на ГЕРБ.

Той добави, че партията се съобразявала с конституцията и приемала закони, които да "покриват очакванията изискванията на хората". Освен това така се гарантирало, че вероизповеданията ще могат да получават необходимата финансова подкрепа от държавата - практика, разпространена в почти всички развити европейски държави, според Цветанов.

За погасяване на задълженията си мюфтийството ще трябва да ползват пари от собствените си приходи, поясни председателят на бюджетната комисия и съвносител на предложението за отсрочване Менда Стоянова. Според закона парите от държавата могат да отиват за текущи разходи - основно заплати, и за капиталови инвестиции - ремонти на храмове и други сгради.

По-лека процедура и нулева лихва

От думите на Стоянова се разбра, че ГЕРБ предлага специална процедура за отсрочване на задълженията на вероизповеданията, тъй като съществуващата в данъчните закони била за стопански субекти и била по-тежка.

Според внесените от партията на Бойко Борисов текстове за отсрочването ще е нужно само то да се поиска от НАП или съответната институция, която е установила задълженията. Трябва да се осигури и обезпечение за задълженията. В случая с мюфтийството такова има. За срока на отсрочването ще се плаща лихва, равна на основния лихвен процент (ОЛП), който в момента е 0. Размерът на ОЛП се определя всеки месец от Българската народна банка, но в последните години е равен или близък до 0.

Отчетност

Коалиционните партньори на ГЕРБ - "Обединените патриоти", също са внесли свои текстове в Закона за вероизповеданията преди второто му гледане в комисии. Те искат отпадане на амнистията за данъчните задължения на вероизповеданията.

Освен това предлагат Българската православна църква и мюфтийството, които към момента единствено се субсидират от държавата, да могат да се финансират само с източници на доходи от страната. Настояват за деклариране на всички дарения в дирекция "Вероизповедания" към Министерския съвет, както и за забрана за финансиране от чужбина на дейности, за които плаща българският бюджет.

Предлагат и глоби от 5000 до 40 000 лева при нарушение на тези разпоредби, както и отнемане в полза на държавата на даренията или финансирането, получени в разрез с тях.

Подобно предложение "патриотите" имаха и в края на миналата година, когато бяха гласувани поправките в Закона за вероизповеданията, осигуряващи по-висока субсидия за православната църква и мюфтийството. Тогава те бяха отхвърлени с гласовете на ГЕРБ, ДПС и БСП, което предизвика поредния скандал в управляващата коалиция.

От партията на Веселин Марешки "Воля" също искат отпадане на амнистията за данъчните задължения на вероизповеданията.

Срокът за предложения по законопроекта преди второто му четене изтича днес.

Споделяне

Още по темата

Още от България