ГЕРБ предлага добавката за пенсионерите да стане 100 лв.

Наддаването за актуализацията на бюджета набира сила

ГЕРБ предлага добавката за пенсионерите да стане 100 лв.

Бившите управляващи от ГЕРБ предлагат добавката от 50 лв. за пенсионерите да се увеличи на 100 лв. за последните три месеца на годината. Това щяло да струва 636 млн. лв. до края на годината.

ГЕРБ представи на брифинг в парламента в сряда предложенията си между първо и второ четене по актуализацията на бюджета в редица сектори. С това бившите управляващи се включи в започналото вече наддаване за актуализацията на бюджета, която в предизборна обстановка рискува да създаде пълна каша с публичните финанси.

Председателят на парламентарната група Десислава Атанасова посочи, че по информация от Министерството на финансите има преизпълнение над приходите в размер на над 885 млн. лева и мерките, които ще предложат, няма да надхвърлят тази сума.

За пенсионерите ГЕРБ предлага добавката от 50 лева да бъде от 100 лева за последните три месеца, за което ще са необходими 212 млн. лева на месец. От политическата сила предлагат да отпадне и таванът на пенсиите, което ще струва 22 млн. лева до края на тази календарна година.

Бившият социален министър Деница Сачева съобщи, че ще предложат да се дават по 500 лева на социалните работници и на служителите в бюрата по труда и инспекциите по труда за последните три месеца на годината.

ГЕРБ ще предложи допълнителни средства за тестване на учениците, съобщи Красимир Вълчев. Той посочи, че ще предложат и увеличение на делегираните бюджети, с които средства могат да се закупят например въздухопречистватели за класните стаи и останалите помещения.

Костадин Ангелов каза, че ще настояват Народното събрание да разпредели допълнителни 120 млн. лева по пера в бюджета на НЗОК, както искат съсловните организации. От ГЕРБ ще настояват да се възстанови старата методика за работа при неблагоприятни условия, която да гарантира на всички договорни партньори със здравната каса 85% от прогнозните им бюджети и да се възстанови справедливата методика за 1000 лв. на работещите на първа линия.

В държавния бюджет ще предложим допълнителни 40 млн. лева, от които 25 млн. за трансфер към НЗОК, които да осигурят допълнителни средства към заплатите на работещите в първичната извънболнична помощ - общопрактикуващи лекари и професионалисти по здравни лекари, съобщи Ангелов. Идеята е от 1 октомври да се изплаща по 600 лева на лекар и 360 лева на специалист по здравни грижи. Същото важи и за практикуващите в ДКЦ-ата, разясни той. Ангелов добави, че предлагат още 15 млн. лева допълнителни за разпределение за общинските болници за октомври, ноември и декември.

От политическата сила ще направят предложения за допълнителни средства за персонал за справяне с мигрантската криза, както и за горива и за ремонт на летателна техника.

Бившите управляващи ще предложат да бъдат възстановени 500 млн. лева в бюджета на МРРБ за текущ ремонт и поддържане на пътища. Петя Аврамова отбеляза, че хиляди работници, заети в строителството, не могат да получат своите заплати, защото близо 500 млн. са били взети от бюджета на министерството.

Десислава Танева каза, че ще предложат и 70 млн. лева в подкрепа на животновъдите и производителите на плодове и зеленчуци.

В сектор туризъм ГЕРБ иска мярката "60 на 40" да продължи като "80 на 20". От политическата сила ще подкрепят предложението за подпомагане на авиопревозвачите с 30 млн. лева и ще предложат увеличаване на субсидиите за автомобилните превозвачи за нерантабилни линии.

ГЕРБ ще предложи още да се предвидят и средства за възстановяване на щетите от градушките в Пловдивско, за което щели да са необходими поне 20 млн. лева.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес