ГЕРБ предлага идеите на Плевнелиев да залегнат в Изборния кодекс "Манолова"

ДПС саботира преференциалния вот, "Атака" иска кандидат-депутатите да декларират сексуална ориентация

ГЕРБ представиха предложенията си за Изборния кодекс. Сн. БГНЕС

Задължително гласуване не със санкция, а с бонус от 20 лева; мажоритарен избор на 32-ма депутати и електронен вот за българите в чужбина. Такива предложения за промени в Изборния кодекс внесоха в понеделник народните представители от ГЕРБ. Партията на практика предлага на мнозинството да приеме основните идеи на президента Росен Плевнелиев, залегнали в искането му за референдум, срещу което вече се обявиха БСП, ДПС и "Атака".

Освен това ГЕРБ искат да се запази правото на държавния глава да назначава Централната избирателна комисия със свой указ, както и най-голямата парламентарна партия – тоест тяхната - да предлага председател на ЦИК.

Проектът на БСП за Изборен кодекс, изготвен под ръководството на Мая Манолова, вече мина на първо четене. Сега изтича срокът за предложенията преди окончателното му гласуване. Допреди седмица основният проблем на социалистите бе съпротивата на коалиционния им партньор ДПС срещу някои основни положения и очакването те да бъдат лишени от смисъл с корекциите, които ще претърпят след намесата на движението. След това обаче президентът направи обръщение към нацията и поиска референдум за задължително, мажоритарно и електронно гласуване, който да се проведе заедно с евроизборите през май.

Управляващите най-вероятно ще отхвърлят законовите поправки на ГЕРБ, с което ще развържат ръцете на Бойко Борисов да започне да събира подписка с искане за референдум.

Единствената революционно нова идея за изборния закон, която лансират от партията на Борисов, е въвеждането на спорното задължително гласуване, за което обаче държавата да не наказва, а да стимулира. Другите две идеи съществуват в изборната история на страната. От ГЕРБ предлагат 32 мажоритарни народни представителя, като сходно бе положението през 2009 година и въвеждане на електронно гласуване, което съществува в сегадействащия кодекс.

Държавата ще купува гласове срещу 20 лева

Новата идея на ГЕРБ е задължителният вот да се стимулира с поименна ценна книга – ваучер за административна услуга на стойност 20 лв. с валидност 2 години. Санкции за негласуване не са предвидени. По груби сметки за стимули за парламентарния вот ще са нужни около 12 млн. лв. от бюджета. Това обаче са ценни книги, а не пари в обръщение, уточни на пресконференция в понеделник бившият областен управител на София и настоящ депутат Данаил Кирилов. По думите му предложението на ГЕРБ е съгласувано с експерти и по-голямата част от водещите конституционалисти подкрепят идеята.

БНБ не може да отпечата всички бюлетини за изборите, каквото ѝ вменява Изборният кодекс

Капацитетът на печатницата на БНБ не позволява там да се изготвят всички изборни бюлетини. Това стана ясно в понеделник, по време на заседанието на обществения съвет към комисията за приемане на нов Изборен кодекс.

Директорът на печатницата Георги Симеонов обяви, че машините нямат техническата възможност в срока от 8-10 дни да подготвят толкова бюлетини, колкото са необходими за такива мащабни избори като парламентарните, президентските и за Европарламент.

Още

По думите на Цецка Цачева пък тази идея не залегнала в приетия по време на тяхното управление изборен закон, защото тогава избирателната активност е била по-висока. Особено след февруарските протести миналата година нямало как да се предвиди, че хората няма да участват масово в изборите, обясни тя.

Електронен вот за българите в чужбина

ГЕРБ ограничават идеята на президента за електронно гласуване, като предлагат то да важи само за българите в чужбина. защото в България с новия кодекс се въвежда възможност както за гласуване с бюлетини, така и за машинен вот.

Идеята е българите в чужбина да бъдат улеснени и смятаме, че в парламента има и други сили, които споделят идеята за такова улеснение, посочи Цецка Цачева.

Колегата ѝ Десислава Атанасова допълни, че Конституционният съд през 2011 г. изрично е посочил, че дистанционното електронно гласуване не е противоконституционно, какъвто аргумент използва БСП. Преди повече от 2 години КС отмени само конкретни текстове от кодекса "Фидосова", но впоследствие НС прие нови допълнения в закона, които не бяха отменени.

"Идеята е това да бъде експеримент, който да убеди българите, че това е надежден начин на гласуване", добави Данаил Кирилов.

Десислава Атанасова обясни, че за да се гарантира сигурността на избирателите, българите извън страната ще получат секретен 14-цифров код, който въвеждат заедно с ЕГН-то си, така както това става при електронно банкиране. Според нея тайната на вота била гарантирана много повече, отколкото при предложеното машинно гласуване, особено ако в списъците секционната комисия изрично записва, че избирателят е ползвал машината.

32 мажоритарни депутати

ГЕРБ ще настояват всеки избирателен район да излъчва по един мажоритарен кандидат, както на парламентарните избори през 2009 г. Тогава от 31 места за мажоритарни кандидати от ГЕРБ спечелиха 26, а ДПС – останалите 5. С внесения от БСП проект сега се предлага Варна да бъде разделена на два многомандатни района – един за града и един за областта, както Пловдив. Така районите вместо досегашните 31, стават 32.

Аргументът на ГЕРБ е, че за да се въведе още по-силен мажоритарен елемент, като избор на 120 депутати мажоритарно, е необходимо първо да се направи изцяло ново райониране.

ГЕРБ предлагат и връщането на възможността държавният глава да назначава членовете на ЦИК с указ. От партията не са съгласни с новото разпределение на ЦИК, което разписа Мая Манолова, според което НС избира членовете на комисията, без намесата на президента.

ГЕРБ искат също така най-голямата парламентарна група да предлага председателят на комисията.

ДПС саботира преференциалното гласуване

ДПС внесоха свои предложения за Изборния кодекс, с които да отпадне изискването за уседналост. Те настояват на местни избори да може да гласува всеки български гражданин, който има постоянен или настоящ адрес в даденото населено място в последните шест месеца.

Партията иска и въвеждането на възможност за агитация на различен от български език. Мотивът на ДПС е, че подобно изискване има ОССЕ към страната ни. Според разписаните текстове, на майчин език ще може да се агитира във всяка една кампания за местни, национални, европейски и президентски избори, ако има осигурен преводач за официалния език в страната.

Очаквано от ДПС се опитват и да обезсмислят приетата на първо четене възможност за пренареждане на партийните листи. В проекта на Мая Манолова е записана възможност за преференциален вот с праг 7%, което ще рече, че 7 на сто от избирателите на дадена формация могат да променят водача на листата, поставен от партията с предпочетения от тях.

От ДПС са категорично несъгласни с възможността електоратът да променя поредността на кандидатите и затова още при изработването на закона се заканиха да "коригират" БСП в тази им идея. Затова от движението са внесли в понеделник текст, според който ако общият брой на всички употребили преференциален вот е по-малък от този на гласувалите за партийна листа, без значение дали някой кандидат събира 7% симпатии, то преференциите се отменят.

"Атака" предлага декларирана сексуална ориентация на кандидатите

"Атака" също е готова със своите проектопромени, които вероятно ще надхвърлят и най-смелите очаквания на съюзниците ѝ от БСП и ДПС.

Партията иска да се забрани огласяването на всякакви социологически данни за периода на предизборната кампания. Друго предложение е парламентарните партии да имат безплатен достъп до ефира на БНТ по време на кампанията.

Секционните избирателни комисии (СИК) да бъдат оборудвани с камери, като те бъдат насочени срещу членовете на СИК, за да се записва броенето на бюлетините, е друг текст, внесен от "Атака".

Освен това се предвижда всеки кандидат за народен представител да декларира сексуалната си ориентация и дали принадлежи към тайни организации.

Въпреки, че крайният срок за внасяне на предложения по Изборния кодекс бе в понеделник до 18 часа, около 17.30 БСП все още не бяха "входирали" текстовете си. От пресцентъра на парламента обясниха за Mediapool, че социалистите са внесли идеите си за промяна, но така и не стана ясно какви са те.

Споделяне

Още по темата

Още от България