ГЕРБ предлага Красимир Влахов за конституционен съдия

ГЕРБ предлага Красимир Влахов за конституционен съдия

Бившият заместник-председател във Върховния касационен съд Красимир Влахов ще е кандидатът на управляващите за конституционен съдия, обяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов пред БНР.

Номинацията на съдия Влахов вече е обсъдена с лидерите на партиите от "Обединените патриоти" Красимир Каракачанов, Волен Сидеров и Валери Симеонов. Цветанов обясни, че те одобряват номинацията. Предстои във вторник групите на ГЕРБ и патриотите да изслушат Влахов и официално да го номинират. Това трябва да се случи най-късно до сряда.

Цветанов коментира, че Красимир Влахов е от средите на съда и това слага край на спекулациите за политически мотиви при избиране на кандидата. Досега най-спряганите имена за конституционен съдия от парламентарната квота бяха на главния прокурор Сотир Цацаров и правосъдната министърка Цецка Цачева.

Една от обсъжданите кандидатури за КС в левицата е на дългогодишния депутат, конституционалист и член на Великото народно събрание Янаки Стоилов, каза на свой ред Георги Свиленски от БСП пред БНР. Засега социалистите нямали официална номинация, но Стоилов бил сред обсъжданите и много силни кандидатури, обясни Свиленски.

Съдия Красимир Влахов се ползва с авторитет в магистратските среди. Единственият проблем в неговата биография е твърде бързото му издигане в йерархията, което ще бъде потвърдено и с избора му за конституционен съдия.

До 2012 година Красимир Влахов бе председател на Софийския районен съд, когато по предложение на Лазар Груев ВСС го избра за заместник-председател на Върховния касационен съд и ръководител на гражданската му колегия.

Съдия Влахов започва кариерата си през 1996 година като младши съдия, през октомври 1997 година става съдия в Софийския районен съд. Четири години по-късно е избран за заместник-председател на съда. През 2004 г. става съдия в Софийския градски съд, а по-късно същата година е командирован във ВКС.

По предложение отново на Лазар Груев в края на 2008 година ВСС го избра за председател на Софийския районен съд, а четири години по-късно бе катапултиран директно за заместник-председател на върховния съд.

През миналата година председателят на ВКС Лозан Панов влезе в тежък конфликт с Красимир Влахов, искайки оставката му заради изтичане на мандата. Проблемът бе, че заместниците нямат мандати и Влахов отказа да напусне. Той каза, че е заместник-председател на ВКС по волята на своите колеги от Гражданската колегия, а не на председателя Панов.

Висшият съдебен съвет първоначално бламира Лозан Панов за смяната на Влахов и назначаването на нов заместник - Светла Димитрова. Наложи се Панов да свиква Общо събрание на ВКС, в което съдиите дадоха положителна оценка за работата на Красимир Влахов и одобриха кандидатурата на Светла Димитрова. Едва тогава Влахов подаде оставка с думите, че не желае да е част от екипа на човек, "който няма съзнанието за високата отговорност, с която го задължава заеманата от него позиция на върха на съдебната власт". По-късно ВСС одобри промените по върховете на върховния съд.

Решението на ГЕРБ да вкара Красимир Влахов в конституционния съд може да се разглежда и като знаков жест към Панов, с когото партията е в много лоши отношения. Панов нееднократно критикува управляващите заради липсата на воля за продължаване на правосъдната реформа

Според приетите от парламента правила кандидатурите за конституционни съдии трябва да бъдат внесени до 26 септември. Общото събрание на върховните съдилища за издигане на кандидатури ще се проведе на 1 октомври.

Условията към номинираните са да имат 15-годишен юридически стаж, да са български граждани и да нямат друго гражданство. Всеки от предложените кандидати ще бъде проверен за принадлежност към репресивните органи от комунистическия режим.

Тази година изтичат мандатите на четирима от конституционните съдии – Румен Ненков, Кети Маркова, проф. Цанка Цанкова и Стефка Стоева. До 12 ноември парламентът и президентът трябва да излъчат по един от наследниците им, а върховните съдилища – двама.

Споделяне

Още от България