ГЕРБ предлага парламентът да избира шеф и членове на ДКЕВР

ГЕРБ предлага парламентът да избира шеф и членове на ДКЕВР

ГЕРБ отваря вратичка за смяна на новоназначения председател на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Юлиана Иванова, като предлага шефът и целият състав на регулатора да се избират от Народното събрание с квалифицирано мнозинство.

Часове след като премиерът Бойко Борисов заяви в петък, че ако има предложение шефът на ДКЕВР да се избира от парламента, групата на ГЕРБ ще го подкрепи, от пресцентъра на партията съобщиха, че управляващите вече са инциирали такава промяна в Закона за енергетиката и тя е депозирана в деловодството на НС.

"И днес ви казвам, назначихме новия шеф на ДКЕВР, за да има титуляр, и сме му дали 20 дни кредит на доверие", каза Борисов пред депутатите по време на парламентарния контрол по повод назначената Юлиана Иванова, за която стана известно, че е въртяла незаконна онлайн търговия с цигари.

При сегашния закон тя трябваше да довърши мандата на уволнения предишен председател на комисията Ангел Семерджиев, който приключва на 9 ноември 2015 г.

При промяна на закона и избор на шеф и членове на ДКЕВР от парламента, всички те ще стартират с нов мандат, който към момента е пет години. Това означава, че ГЕРБ ще се подсигури с председател и членове в комисията до 2018 година.

Регулирането на дейностите в енергетиката и във водоснабдяването и канализацията следва да се осъществява от независим регулаторен орган, който според Директива 2009/72/ЕО трябва да действа независимо от пазарни интереси и да не получава разпореждания от изпълнителната власт, се посочва в мотивите на ГЕРБ. Затова с настоящите изменения и допълнения се предлага нов ред за избиране на състава на ДКЕВР, както и промяна на броя на членовете ѝ от седем на единадесет, като шест да бъдат специалисти в областта на енергетиката, а четири – в областта на В и К сектора, поясняват от ГЕРБ.

Предвижда се всички членове, включително и председателят, да бъдат избирани от НС с квалифицирано мнозинство от две трети от всички народни представители. Предложенията за членове на комисията, включително председателя, могат да се правят от парламентарните групи и от народни представители.

Така в края на мандата сегашният парламент ще стане арена на поредни междупартийни пазарлъци, които се очертава да бъдат сложни, на фона на разгорещилите се предизборни сблъсъци. Народното събрание вече сериозно зацикли с избора на конституционен съдия и главен съдебен инспектор, нарушавайки всякакви срокове, които само си е поставило.

Измененията в закона също така предвиждат ДКЕВР да извършва ежегодно регулаторен одит на дружествата – лицензианти при утвърждаването на цените, които подлежат на регулиране по този закон, съответно се създават и правила за контрол от страна на Сметната палата, Агенцията за държавна финансова инспекция, Комисията за защита на конкуренцията, Комисията за защита на потребителите и други органи.

Регулаторът от своя страна ежегодно ще представя доклад за дейността си пред Народното събрание.

ГЕРБ са изпратили покани до ръководствата на всички парламентарни групи да обсъдят предложенията на 19 февруари.

По-рано в петък премиерът призова депутатите: ако искате да имаме нещо конструктивно, молбата ми е, седнете, изберете шеф на ДКЕВР.

Той отговаря на въпрос на депутата от БСП Антон Кутев за причините, довели до оставката на предишния шеф на енергийния регулатор Ангел Семерджиев. Кутев попита премиера и защо не е имал информация за ставащото в ДКЕВР след като там работел и шофьорът на Пашата – Димитър Стефанов – Каратиста.

"Може да питате вашия съветник Алексей Петров за Каратиста, това са негови състезатели, той никога не е бил състезател на моя отбор. От години не съм го виждал, през моите зали са минали стотици каратисти”, отвърна министър-председателят.

Лидерът на БСП Сергей Станишев припомни, че Ангел Семерджиев е назначен от Борисов и той трябва да носи отговорност за неговата работа. "Затегнахте ли контрола върху ЕРП-ата? Не.” - обясни реторично Станишев.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?