ГЕРБ предлага партиите извън парламента да получават субсидия

Партията на Борисов обмисля намаляване на държавните пари на всички формации

ГЕРБ предлага партиите извън парламента да получават субсидия

ГЕРБ ще предложи запазване на субсидиите на извънпарламентарните партии. Това каза на пресконференция народният представител от ПГ на ГЕРБ Цецка Цачева в понеделник. Не е ясно обаче как партията ще защити предложението си и как ще гласува в подкрепа на такава идея, при положение, че не влиза в пленарна зала.

 

“Категорично възразяваме срещу такъв подход, който цели само парламентарно представените партии да получават субсидия, а начинът, по който се финансират в момента партиите, считаме за удачен, той преодолява задкулисието и непорочните практики на нерегламентирано финансиране под масата”, посочи Цачева.


“В срока за предложение по общия доклад за второ четене ГЕРБ ще предложи запазване на субсидиите на извънпарламентарните партии, тъй като считаме, че този модел прави финансирането прозрачно и дава възможност на всички политически партии да развиват организационна и политическа дейност”, добави тя.

 

Същото се отнася и по отношение на запазване на възможността, където общините и държавата разполагат с имоти, да могат да се предоставят на парламентарни и извънпарламентарни партии.

 

ГЕРБ обмисля законова промяна, с която да бъде намален размерът на субсидията за парламентарно представените партии, обяви още Цачева, уточнявайки, че подобна мярка ще засегне и формациите, останали извън Народното събрание.


Тя припомни, че при тяхното управление сумата за получен глас е фиксирана на 12 лв. и не може да бъде по-висока и да се обвързва с минималната работна заплата.

От партията на Бойко Борисов засега отказват да назоват с колко точно смятат, че трябва да бъде намален размерът на държавните пари за партиите в НС, защото все още "вървял" вътрешнопартиен дебат.

Споделяне

Още от България