ГЕРБ предлага Радев да удължи живота на НС заради мажоритарната система

Цветан Цветанов

ГЕРБ предлага новият президент Румен Радев да удължи живота на сегашния парламент, за да може да бъдат разгледани предложенията от референдумаза избирателната система.

“Президентът може тук да играе съществена роля, дори да удължи мандата на този парламент до приемането на изборно законодателство, което да кореспондира с това, което беше казано на референдума”, заяви в неделя пред БНР председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Според него във времето преди предсрочните парламентарни избори Народното събрание трябва да се съсредоточи само върху законопроекти, за които  е постигнат консенсус.

"Разбира се, че действията, които трябва да бъдат предприети от парламента в оставащите няколко седмици, това е по теми, които могат да имат абсолютно пълен политически консенсус и точно тук искам да споделя, че при това многообразие от партии, което имаше в 43-ия парламент, ние успяхме да постигнем действително един консенсус при взимането на важни национални решения. Ако в момента има някакво противопоставяне или политически популистки изказвания, които по никакъв начин не кореспондират с устойчивото правене на политики, аз смятам, че е по-добре да не се предприемат такива действия“, разсъждава Цветанов пред националното радио.

Като основен приоритет за парламента той посочи темата за мажоритарното гласуване, съобразно резултатите от проведения национален референдум.  Според него антикорупционният закон също може да намери подкрепа и да бъде приет от настоящото Народно събрание.

"Що се касае до приоритети, които могат да бъдат реализирани, аз смятам, че антикорупционното законодателство, по което вече има, така, един изцяло пълен консенсус между партиите, които формираме парламентарното мнозинство, смятам, че тук можем да вървим към реализиране и гледане на второ четене в пленарна зала и също така, според мен, трябва да изведем един друг много важен приоритет в законодателството, а това е решението, което трябва да има българския парламент относно проведения референдум“, каза председателят на ПГ на ГЕРБ.

“Над 2 милиона и половина български граждани казаха, че искат мажоритарна система. От тази гледна точка смятам, че това е един от важните приоритети, които трябва да бъдат реализирани в оставащите няколко седмици. Ако действително няма политически консенсус, поне да знаем кои са тези, които не желаят да се съобразят с тези над 2 милиона и половина български граждани“, добави той.

Цветанов коментираи обвиненията от страна на левицата, че правителството си прави пиар на фона на усложнената зимна обстановка и търси политически дивиденти заради предстоящите предсрочни избори.

"Изпълнителната власт е изпълнила своят ангажимент, а това е да създаде по-добра среда за работа и да може да предотврати жертвите, които би могло да има в една такава бедствена ситуация. Аз мога да кажа, че ако държавата не беше предприела всички тези стъпки и тези мерки, които виждаме всички ние ежедневно в последните дни, тогава щяхме да бъдем обвинени, че точно правителството е абдикирало от ангажиментите и проблемите, които има пред държавата и решаването на тези сложни проблеми, които имаме днес с тази усложнена зимна обстановка“, обясни Цветанов.

Той оцени опитите за политизиране на зимното бедствие като част от очакваната риторика на опозицията.

"Това ще бъде нормалната политическа риторика, която очаквам от нашите политически опоненти, защото те не предлагат решение. Те не са и предлагали и до настоящия момент, дори когато са управлявали, дори когато са били в опозиция, така че тяхната единствена цел е да има фалшиви новини, да има дискредитиране на политическия опонент и колкото е възможно повече тази информация да стигне до повече български граждани“, обобщи Цветанов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?