ГЕРБ предлага ваучерите за храна да се увеличат на 80 лв.

ГЕРБ предлага ваучерите за храна да се увеличат на 80 лв.

Депутати от ГЕРБ предлагат увеличаване на размера на ваучерите за храна, които работодателите могат да раздават на служителите си - от 60 на 80 лева. Това става ясно от публикуваните предложения за промени между първо и второ четене на Закона за ДДС.

Междувременно, лидерът на НФСБ Валери Симеонов и група депутати предлагат стойността на ваучерите за храна, които работодателят може да дава на работниците си, да се повишат до 100 лв. на работник. В момента социалните разходи за ваучери се признават като разход за данъчни цели по Закона за корпоративното подоходно облагане. Върху средствата не се начисляват осигурителни вноски и данък общ доход.

Сумата от 60 лева е фиксирана в закона преди повече от 10 години и тогава е представлявала значителна част от минималната заплата, обясняват вносителите на промените.

След като премиерът Бойко Борисов обеща на ресторантьорите към облекчената ДДС ставка от 9 на сто да се добавят и доставките по домовете, текстовете вече са фвнесени от депутати от ГЕРБ. През годината от 20% на 9% бе свалена ставката първо на храните и безалкохолните напитки, а след това и на бирата и виното, сервирани в заведение.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес