ГЕРБ предлага вдигане на санкциите за шофиране в нетрезво състояние и без книжка

Вдигане на наказанията за шофиране под влиянието на алкохол и наркотици, както и без шофьорска книжка, предлагат от ГЕРБ. Промяната в Наказателния кодекс (НК) е внесена в парламента от председателя му Цецка Цачева и бившия вътрешен министър Цветан Цветанов.

Идеята им предвижда ако някой причини смърт по непредпазливост на пътя, но се окаже, че е употребил алкохол или дрога, да ще лежи не до 15, а до 20 години в затвора. Предлага се и завишаване на наказанието за пияни водачи, които причинят средна или тежка телесна повреда при катастрофа – не до 1, а до 3 години в затвора. Ако пък шофьорът е употребил дрога, то наказанието се вдига от 2 на 5 години.

Предлага се още вдигане на санкцията и за тези, които карат кола без книжка, след като веднъж вече са изтърпяли наказание за подобно нарушение. Наказанието в тези случаи се вдига от 2 на 3 години затвор. В мотивите си депутатите от ГЕРБ сочат, че са се увеличили жертвите на пътя. Освен това миналата година са хванати 9 000 пияни водачи и са установени 149 водачи, управлявали автомобилите си след употреба на дрога.

Споделяне

Още от България