ГЕРБ предлагат съкратени военни да се пенсионират без възраст

Да се въведе възможност военните, които се освобождават заради оптимизацията на армията и имат необходимия стаж, но не и пенсионна възраст, да бъдат директно пенсионирани, предлагат депутати от ГЕРБ. Председателят на военната комисия Доброслав Димитров и други депутати от ГЕРБ са внесли поправки в Кодекса за социално осигуряване (КСО), касаеща пенсионирането на военните.

Не е ясно обаче дали предложението ще влезе за разглеждане през малкото оставащи дни на сегашния парламент.

Според плановете на военния министър в оставка Аню Ангелов до края на тази година 800 щатни бройки за военнослужещи ще бъдат съкратени. Не се знае обаче колко от тях засягат реални военни и колко са т.нар "кухи бройки", които не са заети и съкращаването им представлява удобен инструмент за провеждането на реформи.

Военните реагираха остро срещу решението на ГЕРБ да въведе и условие за възраст при пенсионирането им.

До края на миналата година изискването бе да имат 27 години стаж, от които 2/3 в системата. Сега обаче те трябва да имат и навършена възраст според званията. За сержантите и младшите офицери това е 52 г., за старши и висши офицери – 54 години; за летци, водолази, парашутисти и други специални категории – съответно 42 г. и 44 г.

Военнослужещите не крият несъгласието си с политиката, провеждана от правителството в оставка, и два пъти излязоха на протестни шествия.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?