ГЕРБ предпочита вицепремиерският пост на Симеонов да бъде закрит

Бурята в "Обединени патриоти" не само не е стихнала, но може тепърва да се развихря

ГЕРБ предпочита вицепремиерският пост на Симеонов да бъде закрит

Ако зависи от ГЕРБ, овакантеният от Валери Симеонов вицепремиерски пост няма да бъда заеман от друг човек и ще бъде закрит. Такова предложение се очаква да направи партията мандатоносител към партньорите си във властта "Обединени патриоти", от чиято квота бе излъчен Симеонов. Това заявиха представители на ГЕРБ пред Mediapool в понеделник, на третия ден след оставката на Валери Симеонов, която бе приета от премиера Бойко Борисов. Гласуването ѝ в парламента е обвързано с предложение за нов вицепремиер или за структурна промяна в кабинета с премахване на поста.

Във вторник се очаква "Обединени патриоти"(ОП) да излязат със свое решение какво да става занапред. То ще бъде взето трудно, като се има предвид напрежението между трите партии в ОП и по-специално опитът на лидера на "Атака" Волен Сидеров да разкара от правителството и вицепремиера и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов, след като няколкомесечните му усилия за оставка на Симеонов (лидер на НФСБ) се увенчаха с успех.

Очаква се ВМРО да поиска от Сидеров да се отрече официално от искането си за махане на Каракачанов. ГЕРБ се надяват на същото, давайки си сметка, че всичко при Сидеров е временно и не е сигурно дали ако утре каже едно, в други ден няма да каже обратното.

Към момента не е ясно дали след като парламентът гласува оставката му, Симеонов ще се върне в парламента и дали партията му НФСБ няма да претендира да предложи свой човек за вицепремиер. След дискредитирането на Симеонов (с обидната му реплика към майките на деца с увреждания) и на Каракачанов (с разкритията за корупция в Държавната агенция за българите в чужбина, оглавявана от арестувания вече Петър Харалампиев, кадър на Каракачанов), Волен Сидеров остана целият в бяло. Той вече даде заявка е водач на листата на ОП за евроизборите – нещо, с което ВМРО и НФСБ не са съгласни и няма да отстъпят.

Друго голямо неизвестно е дали Валери Симеонов ще се върне в парламента като депутат. При това положение заелата неговото място народна представителка от "Атака" Меглена Александрова трябва да напусне парламента, което означава, че Волен Сидеров остава с депутат по-малко. Още по-сериозният проблем за управляващите е как биха съжителствали Симеонов и Сидеров в общо пространство, като се има предвид нескритата вражда помежду им, независимо от кратковременните примирия, постигнати с посредничеството на премиера.

В последните месеци депутатите от НФСБ поне два пъти декларираха, че снемат доверието си от Сидеров като лидер на ПГ на "Обединени патриоти", но той все се задържаше на поста в името на стабилността на правителството.

Идеята на ГЕРБ е да не се правят повече резки движения в правителството и то да не бъде заложник на вътрешните борби в ОП, както е в момента. Ето защо за партията на премиера Бойко Борисов по-добрият вариант е вторият вицепремиерски пост на ОП да бъде закрит и "патриотите" да бъдат представлявани от един вицепремиер – Каракачанов, който е и министър на отбраната.

"Имаше възможност Сидеров да поиска този пост, но това няма да се случи. Така че или Симеонов предлага някого, или остава празна позицията. Даже по-добре, скандалите ще бъдат по-малко", смятат от ВМРО.

Те обаче все пак отчитат, че върне ли се Симеонов в парламента, както се очаква, скандалите ще се пренесат там. "Оставането на Симеонов и Сидеров на едно място може да бъде взривоопасно. Има опция дори и групата им да се раздели", твърдят от ГЕРБ. И уточняват, че дори и това да се случи, те пак не са особено тревожни, защото Цветан Цветанов (шефът на ПГ на ГЕРБ) ще посредничи между всички и мнозинство ще има.

ГЕРБ също така не очакват повече проблеми с кворума, предизвикани от отказа на БСП и ДПС да се регистрират за пленарни заседания, докато Валери Симеонов не подаде оставка. "Сега , когато това искане е изпълнено, вижте тишината, която идва откъм ДПС. Най-вероятно няма да имаме повече проблеми с тяхната регистрация", твърдят от ГЕРБ.

В ГЕРБ има обаче други притеснения – че ДПС дърпат конците на Волен Сидеров и тласкат "Обединени патриоти" към още по-голямо разединение, което пък рефлектира върху правителството и го прави още по-уязвимо – тоест, по-контролируемо за ДПС.

Както е известно, декларираната цел на ДПС не е да падне правителството, а "патриотите" да излязат от него и Борисов да управлява с кабинет на малцинството, принуден да търси подкрепа от ДПС.

За момента ДПС все пак не са казали окончателно какво ще бъде поведението им в пленарна зала. БСП пък обявиха в понеделник, че ще продължат да бойкотират мнозинството. Лидерът на левицата Корнелия Нинова каза на пресконференция, че призовава мнозинството да подаде оставка и да бъдат проведени предсрочни избори.

 

Източници от партията коментираха неофициално пред Mediapool, че за БСП е важно скандалите в управлението да продължат и доверието към него да продължи да пада. Към момента някои социологически проучвания показват, че ГЕРБ и БСП са с изравнен рейтинг и че дори социалистите имат лек превес. Причината обаче не е, че БСП печели повече доверие, а най-вече защото ГЕРБ и ОП губят доверие. От тази гледна точка вътрешните сътресения в управляващото мнозинство са от полза за социалистите.

Споделяне

Още по темата

Още от България