ГЕРБ предрича катастрофа с европарите, БСП успокоява с фискалния резерв

ГЕРБ предрича катастрофа с европарите, БСП успокоява с фискалния резерв

Бившите управляващи от ГЕРБ предрекоха катастрофа с еврофондовете, ако не се вземат бързи и адекватни мерки и премиерът Пламен Орешарски не поеме управлението им на "ръчен режим".

В отговор от БСП обвиниха ГЕРБ за спрените пари и успокоиха, че до загуба на средства няма да се стигне. Към момента все още не са възстановени от Еврокомисията 1.6 млрд. лв. плащания по проекти, като тези средства са взети от фискалния резерв, каза Димчо Михалевски от БСП.

Нулева година за еврофондовете

От ГЕРБ прогнозираха, че 2014 г. ще бъде нулева за усвояването на средствата от новия програмен период.

Две нулеви години по отношение на строителството и три нулеви за общините, ако през 2014 г. в страната не влязат предвидените европари, прогнозира бившият министър на регионалното развитие и настоящ депутат от ГЕРБ Лиляна Павлова. Според нея поне 15 общини до 2016 г. няма да могат да реализират нито един проект с европейско финансиране, защото няма диалог и координация с местната власт.

През 2014 г. ще станем свидетели на демонстративна наказателна акция срещу София по отношение на проекта на столичното метро, каза бившият транспортен министър и настоящ депутат Ивайло Московски. Причината според него е, че в момента три министерства си прехвърлят отговорността и не могат да кажат дали ще има финансиране за метрото. Става въпрос за програмите "Транспорт", "Регионално развитие" и "Околна среда".

Премиерът да поеме системата на ръчен режим

Премиерът Пламен Орешарски да поеме отговорност за всичко, което се случва с еврофондовете и да управлява системата на "ръчен режим", за да се предотвратят още щети, призова бившият министър по еврофондовете и настоящ депутат Томислав Дончев. "Оставям на политическия усет на премиера да прецени как да изпълни препоръката", допълни той.

Призивът към премиера беше отправен, защото вече шест месеца имаме министри и вицепремиер, които вместо да управляват системата на еврофондовете, се запознават с функционирането ѝ, посочват бившите управляващи.

Най-лошото е, че в името на стремежа "да се спаси нечия политическа кожа", ще бъде жертвано всичко - истина, репутация, интерес на бенефициентите, дори цялата система за управление на еврофондовете, каза Томислав Дончев.

Той предупреди, че ако правителството не се бори и не защити националния интерес, ще има финансови корекции за българските общини от порядъка на 320-350 милиона лева. Според Павлова те могат да достигнат дори 500 милиона лева.

ГЕРБ няма да иска оставката на един или друг министър, защото позицията е за оставка на целия кабинет.

БСП към ГЕРБ: Спрете спекулациите и истерията

В отговор зам.-председателят на парламентарната група на БСП Димчо Михалевски се обърна към колегите си от ГЕРБ с молба "да спрат със спекулациите и истерията по темата еврофондове".

Проблемът с еврофондовете е резултат от действията на предходното управление, смята Михалевски. Според него рискът да се наложат финансови корекции, които биха повлияли на общото усвояване на средствата и биха довели до загуба на европари, е "абсолютно минимален".

Проблемът, който съществува в момента, е наследен, благодарение на не много ясната и нереалистична позиция, която са заели органите, управлявали оперативна програма "Околна среда" (ОПОС) и цялото управление по европейските фондове, в периода 2012 - началото на 2013 г., смята Михалевски.

Той припомни, че временното прекъсване на плащанията по оперативна програма не е прецедент. През 2012 г. за девет месеца бяха спрени плащанията по ОП "Регионално развитие" (ОПРР), след което са били възстановени. Така през първите шест месеца на 2012 г. ОПРР не е получила нито едно плащане от ЕК.

Различното от настоящата ситуация е, че през 2012 г. България сама прекъсна плащанията си по ОПРР след сигнал от Брюксел, докато сега ЕК ги спира по ОПОС след подета истерия от вицепремиера Зинаида Златанова. В момента в същата ситуация са единствено спрените пари по медийните проекти по селската програма, което е по наша инициатива след писмо от ЕК.

Михалевски обясни, че средствата, които в момента са спрени от ЕС, ще бъдат покрити от фискалния резерв и след това ще се чака връщането им от ЕС, така както правеха и предишните управляващи.

По думите му към момента още не са възстановени 1.6 млрд. лв. по проекти, които са получили одобрение за финансиране от еврофондовете, но плащането не е постъпило. Тези средства са взети от фискалния резерв. "Фискалният резерв ще издържи това напрежение, защото няма да има загуба на средства от ЕК", каза Михалевски.

Според него София няма да търпи ограничения в следващия програмен период, а пари за третия лъч на метрото ще бъдат намерени. В момента се обсъжда съфинансирането по програма "Транспорт" да бъде вдигнато на 50%, каза Михалевски.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?