Абсурдно гласуване в земеделската комисия

ГЕРБ преглътнаха ветото върху Закона на горите, но не се отказват от застрояването

Танева се разграничи от лобистките текстове на колегата си Емил Димитров

БГНЕС

С видима неохота депутатите от ГЕРБ в земеделската комисия приеха ветото на президента върху Закона за горите, върнат по изрично нареждане на премиера и с настояване да се преработи така, че да удовлетворява и инвеститори, и природозащитници, само и само да не излезе, че Бойко Борисов защитава лобистки интереси.

Управляващите, които предвидиха в закона облекчен режим за застрояване на планините, за да спестят пари на инвеститорите (според обясненията на земеделския министър Мирослав Найденов), все още не са ориентирани какви текстове ще заложат на мястото на върнатите.

Депутатите от ГЕРБ в земеделската комисия действаха по Закона за горите по отработената вече схема, с която приеха и предишното вето на президента Плевнелиев – за съдебния закон. Те одобриха ветото не с вот "за", а "въздържал се".

ГЕРБ не разбират кои текстове са противоконституционни

Това стана след изявление на зам.-председателя на комисията и автор на поправките в закона Емил Димитров (ГЕРБ), че не е съгласен с мотивите на президента за наложеното вето. Според ГЕРБ държавният глава не бил дал конкретен пример кои текстове от закона за противоконституционни. Димитров заяви, че ще гласува “въздържал се”, защото “това е начинът да се върне закона за ново обсъждане”.

Спас Панчев от Коалиция за България опресни паметта на Емил Димитров като каза, че в Конституцията е записано, че земеделските земи са за земеделски нужди, а с новия закон управляващите предлагат на тях да се изграждат спортни съоръжения.

Министър Мирослав Найденов съобщи становището на министерството си: Народното събрание следва да се съобрази с мотивите на президента и текстовете трябва да минат на ново разглеждане в парламента. "Докато по този законопроект няма консенсус, той няма да бъде приет", каза Найденов, преповтаряйки настояването на премиера.

Депутатите от опозицията до последно не разбраха какво ще гласуват - “за” или “против” ветото или самия Закон за горите. В крайна сметка те отказаха да участват.

Венцислав Лаков от Атака каза, че комисията няма правомощия да разглежда президентски указ, това трябва да се случи в пленарна зала. Шефката на парламентарната комисия Десислава Танева (ГЕРБ) обясни, че разглеждат законопроект. В крайна сметка само тя и колегите ѝ от ГЕРБ разбраха, че гласуват становище до НС да не приема промените в Закона за горите.

Варианти за промяна на най-спорната поправка

Министър Найденов обясни след заседанието, че още не е постигнат консенсус по спорния текст, който дава възможност ски съоръжения да се строят върху публични имоти без да им се сменя предназначението. Има няколко варианта, които са раздадени на коалиция “За да остане природа в България”, каза той.

Единият от вариантите е промяна на предназначение да се прави за станциите и съпътстващите съоръжения – например за началната, междинната и крайната станция на лифта, а за самото трасе на лифта и стъпките на лифта да не се прави, защото то е много декари и там идва голямата цена на промяната на предназначението. Другият вариант – да се прави на абсолютно всичко промяна на предназначението, но след един гратисен период, в който да бъдат изготвени общите устройствени планове и правилници на всички територии”, обясни министърът.

Зам.-председателят на Изпълнителната агенция по горите Красимир Каменов отново изрази позицията си, че най-спорната поправка, популярна като "Витоша ски" не спестява пари на ски инвеститорите. Поправката предвижда ски писти и лифтовете се строят в гора, без тя да се изключва от горския фонд, с отстъпено право на строеж. До нея сте стигна, след като фирмата затвори лифтовете на Витоша преди осем месеца и отказа да ги пусне. Каменов посочи, че в Боровец, например, изключването на 1 декар от горския фонд струва 25 000 лева, а 30-годишно право на строеж - 75 000 лв.

В дискусията се включи и журналистът от Канал 3 Сашо Диков, известен с критичното си отношение към управляващите, но позитивно настроен към промените в закона. Този път той упрекна правителството, че отговорило панически на екопротестите и запита какво по-хубаво има от това държавата да подпомага ски спорта.

"Конституционните права на гражданите са много важни и затова са записани в конституцията", заяви в отговор адв. Свилен Овчаров от страната на природозащитните организации. Той припомни, че за да създаде преференции за определен тип бизнес като ски-курортите пред всички останали, държавата трябва още на етап законопроект да поиска становището на Европейската комисия, но това не е направено.

По-рано през деня стана ясно, че природозащитници искат широк обществен дебат за бъдещите текстове от Закона за горите, иначе отказват да участват повече в преговорите по спорните промени.

Не може трима души, единствените, които пускат в Министерство на земеделието и горите, да представляват всички вас тук”, заяви на протеста в сряда Андрей Ралев от Коалиция “За да остане природа”. Шествието, организирано от ски и сноуборд сдружения, привлече над 5 хиляди души.

Танева се разграничи от лобистките поправки на колегата си Димитров

Проблемите в Закона за горите обаче не се изчерпват с регламентите за ски строежите. В интервю за Mediapool бившият шеф на агенцията по горите Георги Костов, каза, че има текстове, прокарани от Емил Димитров, които го вкарват в сериозен конфликт на интереси. Единият засяга промяна на Закона за лова (Димитров е концесионер на две от най-големите ловни стопанства в България - “Елен” край Етрополе и “Шерба” край Горен чифлик – бел. ред.).

С параграф 49 от Закона за горите се променя чл. 37б от Закона за лова, който се отнася до парите от концесии на държавни дивечовъдни участъци. Според сега действащия регламент тези средства отиват в държавните горски предприятия и се изразходват за подпомагане на дивечовъдни участъци, които не са отдадени на концесия – те са публични или пък с изтекла концесия. Според предложението на Димитров парите ще отиват във всички държавни дивечовъдни участъци – т.е. дори и тези отдадени на концесия. Става въпрос за над 5 млн. годишно. Това е все едно хазяинът да връща парите за наем на наемателя. Емил Димитров е един от най-големите концесионери, а таксите, които плаща годишно, са около 600 хиляди.

Тъй като Димитров напусна залата бързо след заседанието на комисията, за коментар на тези текстове бе помолена Десислава Танева. Тя се разграничи от въпросната поправка и каза, че не я е подписала. Така или иначе текстът бе одобрен от управляващите. Склонни сме да го ревизираме, както и всички останали текстове, по които няма обществено съгласие, каза Танева.

Екозащитници искат прозрачна подготовка на новия закон

Протестиращите призоваха парламента да поеме своята отговорност и да започне прозрачна процедура по подготовката на закона. Тома Белев от Асоциация на парковете в България обясни пред Mediapool, че след заплахата да напуснат преговорите Искра Фидосова, шеф на парламентарната правна комисия, е инициирала исканото от тях обществено обсъждане. На страницата на Народното събрание вече има нов раздел, в който са качени аудиофайлове от дебатите по Закона за горите, вариантът, приет от депутатите миналата седмица, както и указът на президента Росен Плевнелиев, с който се налага вето.

Крайно време е изпълнителната или законодателната власт да поемат контрола върху обсъждането и да не ни прехвърлят отговорността, една шепа хора сме залети от предложения от къде ли не, включително и кметовете пишат на нас, каза Тома Белев.

"Това, за което се разбрахме е, че след 10 дни ние ще качим на сайта на земеделското министерство и стенограмата, и законопроекта, предложенията на неправителствените организации и докъде сме стигнали по този дебат. Ще дадем 10-дневен срок, в който ще качваме на сайта всички предложения за промени в законопроекта. На 3 юли сме планирали да направим една кръгла маса с всички заинтересовани страни, разбира се, представителни организации и от там насетне при, надявам се, постигнат консенсус да продължим с приемането на законопроекта", каза Десислава Танева в четвъртък, цитирана от “Фокус”.

Активиран диалог

В последните дни има активен диалог с всички заинтересовани страни по промените в Закона за горите и по най-важните текстове има постигнати общи споразумения”, каза още Танева. Природозащитниците отрекоха думите ѝ.

Тъй като през последните 2 дена представителите на изпълнителна и законодателна власт твърдят как са постигнали съгласие с еколозите съм длъжен да посоча – от Коалицията сме представили от преди 6 месеца забележки по 23 от общо 72 параграфи по закона за горите. До момента те са приели нашите забележки по 4 от 23 параграфа”, коментира Белев на профилната си страница във “Фейсбук”.

Споделяне

Още по темата

Още от България