ГЕРБ прехвърли "Истанбулската конвенция" на Конституционния съд

БСП редактираха въпроса си за искания референдум

ГЕРБ прехвърли "Истанбулската конвенция" на Конституционния съд

ГЕРБ ще сезира Конституционния съд (КС) с искане за преценка на съответствието на Истанбулската конвенция с основния закон, съобщи в сряда председателят на правната комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ). Така конфликтната тема, предизвикала бурни препирни, в които ГЕРБ се оказаха сами срещу коалиционния си партньор "Обединени патриоти", срещу опозиционната БСП, срещу Българската православна църква и пр., временно слиза от политическия дневен ред.

Кирилов напомни, че Конституционният съд се произнася за съответствие на международни договори. "Истанбулската конвенция е подписана, но все още не е ратифицирана от Народното събрание. Произнасянето на съда ще даде един водещ правен ориентир за обществения дебат за конвенцията. Смятаме, че той ще бъде полезен за българското общество", мотивира се Кирилов.

Конституционните съдии нямат срок, в който да се произнесат, което ще спомогне за снемане на напрежението, коментираха неофициално пред Mediapool народни представители от управляващата партия.

Точното питане ще бъде дали Истанбулската конвенция не противоречи на чл. 46, ал. 1 от конституцията, който гласи: "Бракът е доброволен съюз между мъж и жена. Законен е само гражданският брак".

Според ГЕРБ произнасянето на КС до голяма степен ще преодолее и "негативната нагласа, и спекулациите, които битуват в този обществен дебат".

"Ние не твърдим, че в конвенцията има подобно твърдение или такава правна възможност, нека и КС да провери текстовете на конвенцията и да каже това дали въобще е правилна интерпретация, касае ли се в конвенцията за еднополови бракове. Освен това имаше в дебата навеждане на такива аргументи за въвеждането на социалния пол. На тази база ще обосновем съдържанието на питането за съответствие", поясни шефът на правната комисия.

Ако Конституционният съд постанови, че има несъответствие с конституцията, тогава българският законодател ще има два варианта на избор, отбеляза Кирилов:"Да се запази конституцията и да не ратифицира конвенцията, или обратно - да предприеме процедура за промяна в конституцията и респективно да ратифицира конвенцията, но ние по този въпрос сега не правим категорични изявления".

В същото време Тома Биков от ГЕРБ увери, че конвенцията напълно се вписва в християнските ценности, които са изповядвани и от ГЕРБ.

"В устава на ГЕРБ ценностите на християнското семейство са записани и нямаме намерение да се отказваме от тях. Това е за тези, които мислят, че ще въвеждаме трети пол, четвърти пол, пети пол...", посочи Биков.

Междувременно БСП решиха да преформулират въпроса си по предлагания от тях референдум за Истанбулската конвенция, така че от него да отпадне самото название на документа, акцентиращо върху противодействието на домашното насилие.

Първоначално предложеният от БСП въпрос гласи:"Подкрепяте ли НС на Република България да ратифицира Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие?" . Редактираният въпрос на БСП е: "Против ли сте НС на Република България да ратифицира така наречената Истанбулска конвенция от 11.05.2011 г.?".

Причината за подмяната на въпроса е, че социалистите съобразиха пост фактум, че на практика трябва да защитават отрицателната теза, а много от симпатизантите им, ако се стигне до допитване, биха се объркали.

"Въпросът трябва да бъде зададен така, че отговорът да е 50% "да". Законът за референдумите така е написан някога, че се изискват 50% плюс 1 да бъдат отговорите, за да бъде валиден", обясни Нинова.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?