ГЕРБ преизбира Искров за шеф на БНБ

На редовното си заседание в сряда Народното събрание се очаква да преизбере подалия оставка, но веднага след това номиниран от ГЕРБ за втори мандат като управител на БНБ Иван Искров. Това предвижда проектопрограмата на парламента за седмицата, одобрена от ПГ на ГЕРБ във вторник. Предложено е също за първи път от началото на новия мандат да има и парламентарен контрол.

Миналия четвъртък Искров "изненадващо" подаде оставка, която бе гласувана от мнозинството, с аргумента, че и неговият избор, както и този на подуправителя на БНБ проф. Николай Неновски, е в нарушение на закона заради неспазени срокове.

През май, когато мандатът на Искров бе подновен, тогавашната парламентарна опозиция в лицето на десницата, както и на сегашните управляващи от ГЕРБ, обявиха, че ще отменят избора му, след като дойдат на власт. След като Бойко Борисов бе избран за министър-председател, Искров бе един от първите, които се срещнаха с него, а той от своя страна заяви, че ще остави Искров, тъй като трябвало стабилност на финансовите институции в условията на криза, пък и външните партньори му имали доверие.

Към момента не е особено ясна обаче позицията на Синята коалиция, чиито представители в предишния парламент гласуваха срещу преизбирането на Искров и остро критикуваха назначенията в "12 без 5" на кандидати, излъчени от тройната коалиция. Най-вероятно е обаче те да застанат зад ГЕРБ и да дадат подкрепа за бъдещия "нов" управител на БНБ

Той пък от своя страна трябва да предложи нов подуправител, след като миналия четвъртък бе освободен проф. Неновски, съветник и състудент на бившия премиер Сергей Станишев.

През седмицата народните представители трябва да обсъдят и проекторешение за утвърждаване на правилника за реда и работата на комисията за контрол на ДАНС.

Споделяне

Още по темата

Още от България