ГЕРБ прекратява бойкота на парламентарните комисии

ГЕРБ прекратява бойкота на парламентарните комисии

ГЕРБ ще прекрати бойкота на парламентарните комисии и ще попълни запазените за нея места от новия парламентарен сезон, съобщи във вторник депутатът от ГЕРБ и председател на предишното народно събрание Цецка Цачева.

Тя обясни, че с това си поведение партията ще направи по-видима ролята на единствената действаща опозиция в състава на 42-то Народно събрание. ГЕРБ отнесе множество критики, основно от Реформаторския блок, че абдикира от ролята си на парламентарна опозиция.

Неотдавна в отговор на въпрос докога депутатите от ГЕРБ няма да се явяват на пленарни заседания, лидерът на партията Бойко Борисов отговори: "Всеки ден, докато "Атака” продължават да са коалиция с ДПС".

"Ако българският избирател знаеше, че ДПС и "Атака" ще правят заедно комисии, ако знаеше, че БСП и ДПС в смесените райони ще бъдат като една партия и ще се броят като една партия, резултатите от изборите щяха да бъдат други", обяви тогава лидерът на партията Бойко Борисов.

ГЕРБ се отказа от местата си в парламентарните комисии, защото настояваше да има най-голямо представителство в тях поради факта, че получи най-много гласове на изборите. Партията се отказа и от полагаемия ѝ се зам.-председател на НС, защото смята, че като политическа сила с най-много депутати е трябвало да излъчи председателя на парламента. При дискусиите за комисиите ГЕРБ настояваше да има най-много членове в комисиите, които да се формират на пропорционален принцип, докато БСП и ДПС се наложиха всяка група да има равен брой представители.

Веднага след това ГЕРБ обяви, че няма да ходи на заседания в парламента, но депутатите от партията се върнаха в залата за гласуване на президентското вето върху актуализацията на бюджета. Тогава Бойко Борисов съобщи, че депутатите се върнали, "защото Брюксел иска така".

Преди това лидерът на ГЕРБ излезе с множество противоречащи си обяснения за бойкота на Народното събрание. Неведнъж той декларира, че неговите депутати няма да се върнат в парламента, докато не бъде определена дата за предсрочни избори.

Последно той обясни, че ГЕРБ са излезли от НС от солидарност с хилядите, които протестират.

Преди това Борисов каза, че ГЕРб няма да влезе в парламента, защото той лично е обиден. Обидата се натрупала, защото партията му не получила подобаващо представителство в парламентарните комисии. Друго обяснение на Борисов беше, че домът му в Банкя е обсаден от протестиращи срещу него (малка организирана група, отразявана редовно единствено по ТВ7) и трудно може да излезе оттам.

На 5 юли заяви, че ГЕРБ няма да се върне в парламента, докато вътре вилнеят въоръжените щурмоваци на "Атака".

Няколко дни по-късно той информира ръководството на германската фондация "Конрад Аденауер", която подпомага партията му, че депутатите на ГЕРБ ще отидат на работа само ако има конкретна дата за предсрочни избори. Той настоя в дневния ред на НС бъде включена точка за промените в изборното законодателство. Мина време и към тези условия Борисов добави и искането си за свикване на Велико народно събрание.

Споделяне

Още по темата

Още от България