ГЕРБ: Президентът иска цялата власт, но ние държим да изкара мандата си (видео)

Дончев: Няма да допуснем гражданска война, дори и да имаме шанс да я спечелим

ГЕРБ: Президентът иска цялата власт, но ние държим да изкара мандата си (видео)

ГЕРБ първо обвини президента Румен Радев за размириците в петък вечерта, а по-късно от партията обявиха, че държат той да изкара мандата си.

"Вероятно очаквате, след включването отпреди малко на господин президента, огледална реакция. Няма да има огледална реакция! Аз няма да кажа в момента, че правителството иска оставката на президента. Това би ни вкарало в глъбините на още по-тежка институционална криза. Днес заявявам, че българският президент има повече от година до края на мандата си и аз държа той да си изкара мандата. Въпреки всичко! Въпреки че съм несъгласен с голяма част от тезите, които той изразява публично", каза Томислав Дончев малко след като Румен Радев поиска оставката на правителството и главния прокурор Иван Гешев.

Дончев направи и "кратък превод" на казаното от държавния глава.

"Първо, кога правителството в мафия? Правителството се превърна в мафия, когато прокуратурата повдигна обвинение към съветниците господин президента. Като резултат от това, странен, неочакван резултат, правителството се превръща в мафия. И, второ, какво поиска днес президентът? Господин президентът поиска цялата власт, защото конституционната процедура следва служебно правителство, без парламент. Напомням на всички, които са забравили, че това правителство е единствената възможна политическа конструкция, която може да се сглоби в това Народно събрание. Като директен превод искането днес означава: "Искам цялата власт в държавата, сега и безконтролно", каза Дончев.

"Ако някой иска цялата власт сега, нека да обясни защо, какво ще направи - ще заповяда на полицията да пусна агитките в Министерския съвет, да набият някой удобен или може би някакви мерки в социалната сфера или икономиката?! Не чухме нищо такова", добави той.

"Искам да призова всички към малко повече мъдрост, особено политиците. Живеем в страна, където бурните емоции се разпалват лесно. Има точка, от която връщането назад е много трудно. Напомням, че Министерският съвет не е на Бойко Борисов, президентството не е на Румен Радев и българската полиция не е на Младен Марино. Те са на България! Искам да призова всички да пазим държавата, защото ние друга държава си нямаме!... Който и каквито политически сметки да прави, моля, призовавам, да пази държавата!".

По-рано депутатът от ГЕРБ Тома Биков каза, че отговорността за вчерашните безредици носи лично президента Румен Радев.

"Това е човекът, който от четири години насам се опитва да нагнети напрежение и вчера беше ескалацията на този процес".

По думите му голяма част от протестиращите срещу правителството са били подведени и без да разберат "са превърнати във фон на шпицкомандите на Васил Божков".

"Огромна част от хората, които протестираха срещу правителството, бяха дошли спонтанно. Но протестът беше превзет от шпицкомандите на Васил Божков и тези хора, които бяха дошли заради убежденията си, се превърнаха във фон на онези, които бяха дошли, за да организират насилие. Президентът не се разграничи от насилието и спомогна тези хора да се превърнат в лидери на протеста", заяви Биков.

"Сблъсъкът по улиците няма нищо общо с политика - това не е политика. Даже и спорт не е. Няма да допуснем гражданска война, дори и да имаме шанс да я спечелим", заяви от своя страна Томислав Дончев.

"Приоритет в момента е България да остане мирно и спокойно място за живеене. Ще направим всичко възможно да го постигнем, дори това да ни коства политически щети", допълни той.

Цветомир Паунов каза, че в подкрепа на правителството вчера са били над 7000 души от цялата страна. "Тези хора протестираха срещу това да бъдат обиждани, квалифицирани с епитети, които нито подхождат на тяхната емоционалност, нито на профила им.

Те изразиха своята подкрепа културно, мирно, без да провокират и обиждат", каза Паунов.

От ГЕРБ обвиняват Радев за това, че не се е вслушал в искането на ГЕРБ да отправи призив към хората, които са вандалствали.

"След приключването на мероприятието хората, които бяха пред Министерския съвет си тръгнаха мирно и спокойно. Другата група по най-брутален и безцеремонен начин се опита да разбие полицейския кордон. Всичко това беше изключително добре организирано и режисирано от платени провокатори, които имат и своята подкрепа далеч от пределите на нашата страна в една много топла държава. Те бяха мотивирани от всички тези олигарси, които в момента са основните сценаристи и режисьори на бледия техен актьор – президентът Радев", каза Паунов.

Той показа снимки на хора, които са се пръснали из София и са чупили автобуси и нападали шофьори.

"Недопустимо е подобно поведение и всички политически сили трябва да положат необходимите усилия да държат българската нация в обща форма, а не да се посветят на каузата да издълбаят дълбока пропаст в българското общество, която да обезсили нацията и държавата", каза още Тома Биков. 

Споделяне

Още от България