ГЕРБ при Радев: Подвижни урни за карантинираните, но без "екзотики" като вот по пощата

Управляващите в сблъсък с президента за "внушения" срещу тях

ГЕРБ при Радев: Подвижни урни за карантинираните, но без "екзотики" като вот по пощата

Управляващите не възнамеряват да уредят гласуване по пощата или електронен вот за българите в чужбина, но са готови с промени в изборния закон за вота на карантиринарните чрез подвижна избирателна кутия. ГЕРБ изложиха вижданията си пред пред президента Румен Радев, приемайки да участват в свиканите от него консултации как да се организира вотът така, че да гарантира конституционното право на гласуване при запазване на здравето на избирателите.

Проведената във вторник среща бе първата между ГЕРБ и държавния глава след гражданските протести това лято, когато Радев зае страната на недоволните от властта и поиска оставката ѝ. Разговорът за изборите прерасна в директен политически сблъсък, след като президентът поиска парламентарно представените партии да уредят законодателно гласуването на карантинираните с мобилни избирателни кутии, гласуването по пощата на българите зад граница, както и да се регламентира видеонаблюдение при броенето на бюлетините.

ГЕРБ определиха част от предложенията за неосъществими, други за "екзотични", а коалиционният им партньор "Обединени патриоти" бойкотираха консултациите.

От ГЕРБ дадоха да се разбере, че нямат намерение с изричен текст в изборния закон да разрешат видеонаблюдение при броенето на бюлетините и попълването на протоколите в края на изборния ден.

Кое е екзотично -промяна в изборните правила или конституция за 1 ден

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова подчерта, че поправки ще има, но те вероятно ще бъдат направени през Закона за извънредното положение, а не през Изборния кодекс.

"Всякакви относително екзотични идеи за промяна на Изборния кодекс непосредствено преди датата на изборите, ние като най-голямата парламентарна група в 44-ото Народно събрание, смятаме за неприемливи. Лоша парламентарна практика е Изборният кодекс да се променя преди изборите", каза тя.

"Вие наричате идеите ми за Изборния кодекс екзотични, но аз мога да нарека такава идеята да се напише Конституция за един ден и да се представи в българския парламент", отговори държавният глава.

От ГЕРБ обявиха, че вече има изготвен законопроект и той касае само карантинираните и заразените с коронаворус. "Предвиждаме всички карантинирани да гласуват с подвижна секция, а всички в болница – да гласуват с урни, предоставени от медицинския екип", каза Дариткова и уточни, че хората, които ще бъдат в тези подвижни секции, трябва да бъдат ваксинирани.

Управляващите не засегнаха въпроса как ще гласуват хората с изтекли лични документи. Вицепремиерът Томислав Дончев обаче не пропусна да призове президента да издаде указа с дата за вота възможно най-скоро, за да започне реалната организация.

Томислав Дончев засегнат от препоръки на "Конрад Аденауер"

Според ГЕРБ централизираното видеонаблюдение на броенето на бюлетините в секциите е "трудно осъществимо".

"Има редица села в моя избирателен район, които нямат обхват дори на телефон", отбеляза Цвета Караянчева и добави, че любителските записи може да създадат множество съдебни казуси. Според Томислав Дончев е възможно на застъпниците и наблюдателите да се разреши да снимат със своя техника, но трябва да се направи правен анализ на конкретните разпоредби.

От ГЕРБ не смятат, че има проблем със сигурността на машините за гласуване и единствените промени трябва да са по линия на здравните мерки заради общата употреба на чувствителния на допир екран.

Президентът припомни препоръките на Фондация "Конрад Аденауер", според която изборните власти нямат достатъчен капацитет и могат да се окажат в невъзможност да контролират частната фирма, която доставя и поддържа машините.

"Въпросната фондация е уважаван партньор, но тя не е отправяла подобни препоръки към немското правителство", отвърна Дончев, който явно смята, че българското правителство е не по-малко компетентно и надеждно от немското.

Кой какво подкопава?

Началото на консултациите започна с атака на парламентарния шеф Цвета Караянчева (ГЕРБ) за "внушения", че ГЕРБ ще манипулират изборите.

"Разбира се, внушенията, че партия ГЕРБ ще прави изборите и правейки изборите тя ще ги манипулира, ще ги купи, ще прикрие резултатите, допълнително бие върху авторитета на институциите. За съжаление, г-н президент, вие също участвате в такова говорене. Има едно координирано усилие за подкопаване на доверието на българските граждани в избирателния процес", каза тя и добави, че това ще доведе до ниска избирателна активност.

"Позволява се на хора, които не познават изборния процес, да правят внушения на българските граждани", посочи Караянчева, вероятно визирайки извънпарламентарни партии и различни организации и граждани, с които президентът проведе консултации.

Радев отвърна: "Що се отнася до внушенията, че изборите могат да бъдат манипулирани, това се опровергава само по един начин - с мерките, които се вземат от властите, така че да се гарантира на всички български граждани, че тези избори няма да бъдат опорочени".

"Ние сме демократична държава, за мен е важен гласът на всеки един българин, важна е всяка една партия", подчерта президентът и добави: "Аз не деля партиите на такива, които са системни и присъстват от дълги години в политическия живот и на такива, които сега прохождат. Това, че някои партии не разбират нищо от избори, защото сега за първи път ще се явяват, ами вашата партия все някога е била за първи път на избори".

Държавният глава напомни, че и бившият шеф на изборния щаб на ГЕРБ Цветан Цветанов е казал, че манипулации в изборите съществуват: "Не знам какво е имал точно предвид, той изхожда от своя бивш опит".

Дариткова му отговори: "Искам да подчертая, че с партията на г-н Цветанов сме политически опоненти. Виждам вашата добра комуникация. Ако той наистина разполага с някакви съмнения и примери за нарушение на Изборния кодекс, е редно да ги сподели с вас. Редно е като отговорен български гражданин да ги сподели с отговорните институции".

Радев завърши с пожеланието наистина да има такива мерки, които да опровергаят внушенията за изборни манипулации.

Нинова: "Да разсеем едно внушение"

След ГЕРБ при президента пристигнаха социалистите, чийто лидер Корнелия Нинова също реши първо да изяснява отношенията. "В началото искам да разсеем едно внушение, което го има за отношенията на БСП и президента. Никога не воюваме с президента и с президентската институция", декларира тя.

"Не искам да разсейвам нищо - никога с г-жа Йотова не сме давали някакъв повод, че имаме особено отношение или раздор с БСП. Навсякъде, където ходим аз и г-жа Йотова, имаме изключително радушно посрещане и открит диалог и комуникация с всички български социалисти. Ние сме подкрепени и издигнати от БСП, ние сме поели съответно ангажимент да представляваме тези хора в техните надежди за една по-справедлива и по-успешна България. Никога с г-жа Йотова по никакъв повод не сме отстъпвали от този наш ангажимент", отговори Румен Радев.

Вицепрезидентът Йотова, бивш висш кадър на БСП, добави, че никога не забравя "откъде е тръгнала".

БСП е против избори в два дни

Нинова каза, че гласуване по пощата е възможно, но трябва да върви ръка за ръка с активната регистрация.

Тя добави, че опозицията в парламента също е готова да обсъжда промените в Изборния кодекс, след като ГЕРБ заявиха, че ще предложат карантинирани и хора в болниците да гласуват с мобилна изборна кутия.

БСП се обявиха и против гласуване в два дни.

"Готови сме за избори по всяко време", каза Нинова, но подчерта, че БСП ще се съобразят изцяло с определената от президента дата, което е изцяло негово правомощие. 

Нинова разкритикува управляващите, че се бавят със здравния протокол за вота.

ДПС резервирани към гласуването по пощата

ДПС настояха да се гарантира правото на глас на българите не само в страната, но и в чужбина. Както е известно, немалка част от избирателите на партията работят в различни европейски страни.

Партията обаче има резерви към гласуването по пощата.

"За пощите нашата парламентарна група ще обсъди всички тези предложения, но мисля, че за гласуването по пощите имаме много лош пример от последния месец - два в една голяма демокрация. Там има традиции в това гласуване и недоверието на една голяма част от населението е факт", каза зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев.

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ пък разкритикува това, че ще има едновременно машинно гласуване и такова с бюлетина, както и ръчното отчитане на изборните резултати. Той припомни, че ДПС е настоявала за вот само с машини, за да се "минимизира броят на недействителните гласове" и "да ограничим субективния елемент в броенето на гласовете".

Карадайъ добави, че след като години наред изпълнителната власт не е реализирала свои задължения, сега ги е прехвърлила на ЦИК, визирайки покупката на машините за гласуване.

Как Радев ще подходи при определяне на датата за изборите

Карадайъ поиска президентът да каже своята "логика и поглед как в тези условия ще подходим към определянето на датата за вота".

"Определянето на датата на парламентарните избори ще зависи от готовността на партиите и администрацията да ги организира", каза Румен Радев. Обясни, че засега няма отговор на много от въпросите, които са поставени в проведените до момента консултации:

"Трябва да се отчетат много фактори и аз ще се постарая по възможно най-бързия начин да дам отговор за датата, но това е сложен многофакторен процес, трябва да има минимум брой параметри, на които ние все пак да знаем отговор, който към момента го няма".

"Основната отговорност за решаването на проблемите и приемането на мерки за решаване на проблемите с Covid-19 са на изпълнителната власт", отбеляза лидерът на ДПС.

"Отдавна знаем, че изборите ще бъдат в условия на пандемия, но не личи активната и спешна работа на институциите", коментира Радев.

Председателят на ДПС добави, че партията му имала и един допълнителен проблем за предстоящите избори в условията на пандемия: "Нашата предизборна кампания се води очи в очи, лице в лице, от врата на врата. По време на кампания не сме разчитали много на медии".

Карадайъ отбеляза, че ако в Народното събрание има нужния диалог и достатъчна воля да се решават "констатирани проблеми", ДПС ще даде своя принос.

Срещата на Радев с ДПС бе излъчвана онлайн и на нея не бяха обсъдени други теми, след като от партията обявиха, че искат президент, които е обединител на нацията. Това бе изтълкувано като знак, че ДПС няма да подкрепи Радев за втори мандат. В отговор миналата седмица държавният глава обяви, че е логично "партията на г-н Пеевски да подкрепи г-н Борисов на президентските избори, те са ортаци в бизнеса и политиката". 

"Обединени патриоти" не отидоха на разговорите при държавния глава, определяйки ги като безпредметни, след като в публичното пространство се споменава датата 28 март още преди да бъде издаден указът за изборите.

Същевременно във Фейсбук зам.-председателят на ВМРО и съпредседател на парламентарната група на ОП Искрен Веселинов заяви, че партията е против гласуване по пощите и увеличаване на изборните секции в Турция.

Размяна на остри реплики

Консултациите на държавния глава продължиха с "Воля" и "Атака", от които практически нищо не зависи, тъй като ако ГЕРБ се нуждае от тяхната парламентарна подкрепа, обикновено все някак си я осигурява.

Президентът и лидерът на "Воля" Веселин Марешки си размениха остри реплики. Аптекарско-петролния бос обяви, че срещата е закъсняла, а неопределената все още с указ на президента дата на изборите е израз на "страх от поемане на отговорност и некомпетентност".

В отговор президентът посочи, че некомпетентно и безсмислено е "да се подпишеш под предложение за конституция, която не си чел, а вие го направихте". "Екзотично е да подкрепяте здравни мерки, които не сте ги виждал, не сте ги чул, защото никъде ги няма. Но вие го правите", добави той. Малко след това Радев призова Марешки да не продължава с коментарите за президентската институция, а вместо това да изложи позициите си по повод предстоящите избори.

"За съжаление, вие сте поредният случайно попаднал на "Дондуков", който обезличи тази институция. Съвсем други неща щях да говоря, но вие това заслужавате", каза Марешки. Президентът пък подочи, че хората казват кой е на място и кой не. "Вие, с тази политика, твърдо сте се устремили извън парламента", посочи Радев. След това разговорът приключи.  

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?