ГЕРБ принуди бившия депесар Янко Станев да напусне ключов пост в ОбС на Варна

Председателят на Постоянната комисията по финанси и бюджет към Общинския съвет на Варна д-р Янко Станев е подал оставка, съобщиха от съвета във вторник.

"Преценявам, че създалото се излишно напрежение около мен е вредно за общинския съвет – Варна, за града ни и това е причината за моето действие. Моля на предстоящото заседание на Общински съвет – Варна, което ще се проведе на 28 март 2012 г. да се проведе избор за нов председател на ПК “Финанси и бюджет”. Ще продължа да работя за града ни”, се казва в заявлението, подадено от д-р Станев.

Оставката му идва след силен натиск от страна на ГЕРБ да се оттегли от възловия пост в общинския съвет на морския град. В началото на март общинската структура на ГЕРБ във Варна и групата на общинските съветници на управляващата партия във Варна са взели решение да предложат прегласуване на избора на Янко Станев за председател на финансовата комисия.

До решението се стигнало, "след като при отчитането на резултатите от местните и президентските избори за област Варна и периода след тях, както и разгледаната кадровата политика ИК на ПП ГЕРБ констатира отстъпление от принципите на партията", както бе съобщено на медиите.

Отношенията на Янко Станев с ГЕРБ премина през различни фази, докато се стигне до обтягане на отношенията. Станев е бивш кадър на ДПС във Върна.

На 23 ноември миналата година ръководството на ДПС го отстрани "заради несъобразяване с решение на централния предизборен щаб". Станев подкрепи кандидатурата на ГЕРБ за кмет на Варна Кирил Йорданов вместо лидера на БСП в града Борислав Гуцанов, каквото бе решението на ДПС. Станев откъсна и сериозна част от електората на ДПС в полза на Йорданов.

Впоследствие структурата на ДПС във Варна реши той да бъде изключен от формацията.

Веднага след изборите с гласовете на ГЕРБ Янко Станев бе преизбран на председателското място във финансовата комисия на общинския съвет.

След което дойде охлаждане на отношенията на Станев с ГЕРБ и оценката, че подкрепата за него е била грешка.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?