ГЕРБ призна с половин уста грешки с чумата в Южна България

снимка БГНЕС

Действията на правителството са правилни, но имаше слаба информираност за потенциалната заплаха от чума и за това, че единственият възможен вариант да излезем от тази ситуация, е евтаназията на животните в огнищата на заболяването, обясни заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов в понеделник пред Нова телевизия.

“Политиците няма как да изличат политически дивиденти от подобна трагедия и ситуация, която се е създала в страната”, допълни той.

Според него българите трябва да имат по-голямо уважение към експертите, които са установили чумата сред овците и козите, защото само така може да се предотврати нова епидемия.

“Има 1 милион и 300 хиляди овце и кози в страната. До момента са избити около 4500. Сами разбирате, че е добре да се предприемат подобни действия, защото те са единствените възможни”, каза Цветанов.

Той коментира и последните конфликти в управляващата коалиция. Единият от тях бе недоволството на НФСБ от поправките в Закона за приватизацията, които дават възможност на братя Домусчиеви да си спестят 58 милиона лева. Вторият бе законопроектът за шума на Валери Симеонов, който се оспорва от останалите партньори. Според Цветанов в коалицията нещата вървят добре.

“За всичко, което е свързано с коалиционното ни споразумение и 4-годишната ни управленска програма, нямаме абсолютно никакви различия с нашите коалиционни партньори от "Обединени патриоти”, каза Цветан Цветанов.

Относно проекта за закон за шума, Цветанов каза, че коалицията трябва да намери консенсус по темата.

“Както младежите, които искат да имат повече възможности за купон и почивка, трябва да се съобразим и с хората на бизнеса, и с почиващите, и с правилата на българското законодателство. Разбира се, че трябва да се намери консенсус и там, където е необходимо, да се направи този компромис, който обаче да не повлияе на почиващите хора”, обясни Цветанов.

Заместник-председателят на ГЕРБ говори и по темата за връщането на радио “Свободна Европа“ в България. Според него това е добро за демокрацията.

"Много сайтове генерират фалшиви новини и присъствието на свободна медия, каквато е "Свободна Европа", е добро за демокрацията", каза Цветанов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?