ГЕРБ признаха, че няма да въвеждат мажоритарна система преди изборите

<i>Данаил Кирилов, сн: БГНЕС </i>

Въвеждането на мажоритарна избирателна система няма да се случи в рамките на настоящия парламент. Това стана ясно от думите на председателя на правната комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ) в последния работен ден на народните представители преди коледната им ваканция.

Като основна причина той посочи липсата на време и препоръките на Венецианската комисия, според която промени в изборните закони непосредствено преди избори не са препоръчителни.

Кирилов не коментира предложението на министър-председателя в оставка Бойко Борисов депутатите да си намалят ваканцията, за да приемат мажоритарната система. Наред с това обаче ГЕРБ за пореден път увериха, че изцяло подкрепят въвеждането на пълна мажоритарна система, в която всички 240 депутати да се избират пряко, както е дефинирано в проведения тази година референдум, иницииран от "Шоуто на Слави".

В сряда в парламента сценаристите на Трифонов внесоха приложение към проектозакона, предложен от омбудсмана Мая Манолова, в което е описано районирането на България и чужбина в 240 едномандатни избирателни района. Те повториха виждането си, лансирано неведнъж в шоуто, че депутатите имат достатъчно време и могат да работят денонощно, ако се налага.

С позицията на ГЕРБ, която най-сетне бе изразена официално, стана окончателно ясно, че в мандата на настоящия парламент няма да се правят промени в изборния закон и следващия вот ще се проведе по старата система. До момента от партията на Борисов твърдяха, че ще подкрепят предложенията, но те и колегите им от БСП бяха измислили вариант, в който всеки подкрепя само собствените си предложения в Изборния кодекс . По този начин нито един от текстовете, предвиждащи мажоритарност, нямаше да мине. С изразената позиция на ГЕРБ обаче стана ясно, че предложенията изобщо няма да бъдат разглеждани от пленарна зала.

Засега БСП са декларирали, че искат смесена система - половината депутатите да се избират мажоритарно, другата половина - пропорционално. От Реформаторският блок смятат, че не трябва да се бърза с приемането на нови промени, и също не искат 100% мажоритарно гласуване. ДПС, АБВ и Патриотичният фронт също са против, макар партията на Карадайъ да заплаши, че ако бъдат внесени такива промени, ще го подкрепят, защото, "когато депутатите правят популистки предложения, трябва да мислят за последствията".

Настоящият парламент не е и задължен да разгледа въпроса в следващите месеци. 12 303 гласа не достигнаха резултатите от референдума да са задължителни, а срокът от 3 месеца, в които парламентът е длъжен да се изкаже по въпроса, все още не са започнали да текат. Причината за това е обжалването на резултатите от екипа на Трифонов.

Споделяне

Още по темата

Още от България