Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

ГЕРБ пробва да натопи ЦИК и БСП за собствения си закон и недомислени протоколи за вота

8 коментара
ГЕРБ пробва да натопи ЦИК и БСП за собствения си закон и недомислени протоколи за вота

ГЕРБ се опита да прехвърли вината за очакващия се изборен хаос, предизвикан от сложния протокол на секционните комисии, на Централната избирателна комисия (ЦИК) и по точно на един-единствен член на колективния орган, който, удобно за управляващите, е издигнат от БСП.

"Навлизаме в условията на перфектна изборна буря", предупреди преди дни пред БНТ шефът на държавната фирма "Информационно обслужване" проф. Михаил Константинов. По думите му "предстоят големи неприятности" и "основното бедствие, което ще ни сполети и което сами сме си причинили, е изключително сложният изборен протокол".

"Това е най-сложният изборен протокол до този момент", смята той.

В резултат на това "Информационно обслужване" няма да може да обработи резултатите в законоустановения срок, тъй като трябва да се сметнат над 10 млн. числа дори при безупречно попълнени протоколи. Това се дължи както на многото данни в протокола, така и на многото машини, с които ще се гласува. Членове на секционни комисии също предупредиха, че се очакват грешки в протоколите заради необходимостта да се събират толкова много числа. Документът пък се очаква да бъде дълъг около 20 страници формат А3.

Проблемът с многото сметки и числа идва от това, че мнозинството в парламента реши на тези избори да има и машинно, и хартиено броене, а данните от тях се добавят "поотделно" в протоколите. В началото на 2019 година по искане на ДПС и с подкрепата на ГЕРБ бе прието да се гласува само с машини. Година по-късно от ГЕРБ внесоха законопроект, който въвежда сегашните правила - в секциите с над 300 избиратели да има и машини, и хартия,а в тези с по-малко избиратели - само хартия.

Досега управляващите подминаваха предупрежденията с мълчание, а ЦИК от дни повтаря, че просто изпълнява изискванията на закона и няма какво повече да направи.

Очевидно на ГЕРБ им е отнело време да решат как да реагират, но накрая направиха това на нарочна пресконференция в четвъртък, на която отново не позволиха на медиите да задават въпроси.

"Днес трябва да алармираме за казус, който, за съжаление, е отвъд контрола на Народното събрание и извън контрола на правителството. Казус, който неимоверно ще усложни и затрудни изборния процес и по-специално броенето и отчитането на резултатите", обяви в началото на брифинга вицепремиерът Томислав Дончев, след което от ГЕРБ заговориха за сложния протокол и излишно много числа и данни в него.

Всъщност обаче до днес проблемът с протокола можеше да бъде решен именно със спешни законодателни промени, приети от парламента. ГЕРБ обаче предпочетоха да не предприемат нищо, а часове след като 44-то Народно събрание бе разпуснато, да се наредят в хора на възмутените и разтревожените. Вместо да признаят, че отделното нанасяне на данните от машинното и от хартиеното гласуване, както и сумирането им след това, е заради законодателно изискване, управляващите решиха да си измият ръцете.

ЦИК: Няма да променяме протокола

От Централната избирателна комисия отговориха минути след обвиненията на ГЕРБ, че промяна в протокола няма да има. Говорителите на комисията уточниха, че не са запознати с казаното от партията на Борисов.

"Всяка политическа сила, която участва в изборите, провежда своята предизборна кампания. ЦИК няма да променя протоколите, защото в тях няма нито един ред, който да не съответства на изискванията на Изборния кодекс. Самите кандидати също имат желание да получат протокол. Без такова сумиране протоколът не е пълен", каза Таня Цанева от ЦИК.

Димитър Димитров също подчерта, че протоколът е изработен така, както предписва Изборният кодекс. "Той си има автори и всеки един гласувал за този вариант на Изборния кодекс, е воден от това, че всеки кандидат трябва да знае колко са преференциите му. Няма как от нас да се очаква да направим фокус", каза членът на ЦИК.

Какъв сценарий разиграха от ГЕРБ

Партията на Бойко Борисов посочи като персонален виновник за сложния протокол Емил Войнов, който бе издигнат от БСП за член на ЦИК и е ръководител на работната група за изготвяне на протокола.

Самият протокол действително е сложен, в него има много контроли и трябва да се попълват много числа, а проблемът ще е най-сериозен в секциите с машини в големите избирателни райони.

"Днес трябва да зададем много ясен въпрос: чия е отговорността? Ръководителят на работната група от ЦИК, която подготви изборните книжа и този протокол, е Емил Войнов – член на квотата на БСП в ЦИК. Затова категорично трябва да зададем въпроса той ли ще понесе отговорност за това, което е възможно да се случи и в изборния ден, и в изборната нощ, и в следващите няколко дни", обяви Красимир Ципов от ГЕРБ.

"С огорчение забелязваме, че членове на ЦИК от квотата на БСП са подготвили протокол, с който не е спазено опростеното правило в ИК и са създали усложнен протокол", допълни и Десислава Атанасова от ГЕРБ.

Томислав Дончев направи следното заключение: "Аз изобщо не мога да повярвам, че това е случайно или е недоглеждане. Това е нарочно - да има хаос и чудесна среда за политически спекулации и коментари. Каква е целта?".

Емил Войнов: ЦИК изпълнява закона такъв, какъвто е

В тезата на ГЕРБ обаче има няколко пробойни. Първата е, че Централната избирателна комисия е колективен орган и решенията в нея не се взимат еднолично. Всъщност, те се приемат с мнозинство от 2/3 от присъстващите членове. През последните дни членове на ЦИК от квотата на ГЕРБ публично обявяваха, че протоколът отговаря на закона, гласуван в парламента.

Самият Войнов отговори по-късно на управляващите, давайки пресконференция в централата на БСП. Той обяви, че от присъствали 17 членове на ЦИК "за" този протокол са гласували 16, "против" е бил Александър Андреев. "В ЦИК се ръководим от професионални принципи и всеки гледа да бъде изпълнен законът такъв, какъвто е, тъй като ЦИК е правоприлагащ орган. Тя изпълнява закона такъв, какъвто е", каза той.

Самият закон, приет от мнозинството в парламента, предвижда записването и сумирането на вота от машините и от хартиените бюлетини.

Именно това подчертаха и от БСП.

"Уважаеми представители на ГЕРБ, всичко е във ваши ръце. Имахте мнозинство в парламента, имате правителство, имаме мнозинство в ЦИК. БСП има малцинство в ЦИК - 6 човека от 20 и не може да прокара нито едно решение по своя инициатива. Вие от ГЕРБ и "Обединени патриоти" сте виновни за това положение и ще си носите отговорността. Няма как да избягате от тази отговорност. Вие решихте да има и машини, и хартиени бюлетини. Засрамете се, даже в наглостта си трябва да имате граници. Не може да продължавате по този начин да спекулирате със законите. Нарочно правите спекулации - за да отблъснете както гражданите от гласуване, така и от участие в изборния процес", посочи Георги Свиленски.

Една дума: "поотделно"

От ЦИК посочиха пред Mediapool, че причината за записването първо на резултатите и преференциите от машинния вот, после на тези от хартиения и накрая събирането им се дължи на промяна в закона от миналата година.

Сега в чл. 281 на Изборния кодекс пише:

"(3) (Изм. - ДВ, бр. 88 от 2020 г.) Данните от машинното гласуване се прибавят поотделно към данните от протокола на секционната избирателна комисия по ал. 1 и 2.
(4) (Доп. - ДВ, бр. 88 от 2020 г.) Данните от гласуването с хартиени бюлетини и от машинното гласуване се сумират....".

Всъщност в това изречение е променена само една дума - сега пише "поотделно", а преди е било записано "съответно".

От стенограмата на заседанието на правната комисия, на което е предложена тази промяна, ясно се разбира, че целта е била данните от машината и данните от бюлетините да се пишат отделно, а после да се събират.

Какво ли е имал предвид законодателят

"Предвид различните текстове в главата за президент и за Народно събрание, ЦИК е възприела практика да не се сумират гласовете от машинното и хартиеното гласуване при евроизборите, както се е направило при изборите за президент, поради което предлагам думата "съответно", която е проблемът в ал. 3 на чл. 281, да се замени с "поотделно", така както е и при изборите за президент, за да няма противоречива практика и противоречиво прилагане. Само да обърна внимание, че текстът така е приет изначално, защото при избори за Народно събрание има два листа заради преференцията и заради това думата е "съответно". Законодателят е нямал предвид да не се прибавят резултатите от машината към хартията", казва директорът на дирекция "Законодателна дейност и право на ЕС" Ива Митева по време на заседанието на правната комисия миналата година.

В протоколите от президентските избори през 2016 г. данните от машините и от бюлетините са се записвали отделно, а след това се събирали.

Предложението на Митева е възприето от Христиан Митев от НФСБ. 13 депутати в комисията са "за", 7 "против" и двама "въздържал се".

В пленарната зала промените в този текст от закона са приети единствено с гласовете на ГЕРБ (76 гласа "за") и "Обединени патриоти" (12 гласа "за"). С това и думата става "поотделно", без мнозинството да отчете, че на президентски избори е имало едва 21 кандидат-президентски двойки, а кандидатите за народни представители само в листата на една партия в един избирателен район може да надвишават това число. Машините пък не са били над 9000, а едва 500.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Подкрепете Mediapool.bg с 5€, за да разчитате и занапред на независима, професионална и честна информационно-аналитична медия.

8 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Вирус
  #8

  Другаре, думате за свобода. СВОБОДАТА не е шишкебап и не се сервира на тепсия! СВОБОДАТА се извоюва! През цялата си история, българският народ НИКОГА не е бил в състояние да се пребори самосиндикално за освобождението си. Винаги е бил "освобождаван" от външни сили. Ленин го е казал много ясно: "Няма революция без кръвопускане".

 2. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
  #7
 3. Мазен Кумунис
  #6

  Медия-та много умилително защитава БСП. Събрахте се ! ;)

 4. БГаньо
  #5

  Що за изпъленние е това? Но явно има кой да му се върже. На това се разчита. ЦИК е колективен орган и кой какво прави вътре в него няма значение, след като накрая всеки документ или решение излиза от името на целия орган. Това са азбучни истини. Докъде само падна нивото, но само не знам дали нивото на политиците падна до това на публиката или е обратното.

 5. Евроатлантизъмм
  #4

  Удобната мълчаща когато не трябва опозиция отново като удобен враг пречещ на демократичните избори. Пак ще има държавен преврат (фалшифицирани резултати) Ама вие си блейте мирно видяхме ЕС как ни чу и какво последва. БРАВО РОБИ! ПЪРВИ ПО СМЪРТ И ПОСЛЕДНИ ПО СВОБОДА

 6. .text
  #3

  работа, работа, работа, простотии, мързел, престъпления...

 7. иван колев
  #2

  То е ясно- крадецът вика дръжте крадеца. Типично за гроб.

 8. bgp
  #1

  Фитилът е запален и гори бавно , настъпвайки към предизвестения хаос ! Никой не , взе мерки да го изгаси ....... властниците гледат как гори и бавно наближава целта ! А целта е хос , неразбория , опорочаване ,защото това е стилът на ТИРАНА , вече 11 години ! Властникът Бандит , който е над всичко , го няма да изкомандва слугите си забъркали поредната каша ........ защото всъщност на тях това им е поръчано ...... да създадат хаос !

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Подкрепете Mediapool.bg с 5€, за да разчитате и занапред на независима, професионална и честна информационно-аналитична медия.