ГЕРБ продължи с "полуреформата" в Изборния кодекс

Управляващите имитират прозрачна ЦИК

Депутати спорят по текстовете от промените в Избория кодекс. Сн. БГНЕС

Поредна схватка опозиция – управляващи се разигра в четвъртък в Народното събрание при приемането на промените в Изборния кодекс. След като в сряда тихомълком депутатите приеха промяна в избирателната система и демонстрираха партийните си различия в спор за уредбата на ЦИК и издаването на изборните книжа, в четвъртък мнозинството на ГЕРБ с претенция, че прави изборната администрация по-прозрачна, на практика демонстрира имитация на реформа.

Въпреки всички доводи на парламентаристите от мнозинството, че се грижат за прозрачността на изборния процес, депутатите отхвърлиха предложението на ДПС председателят, заместник-председателят и секретарят на избирателните комисии да не могат да бъдат от една и съща партия или коалиция.

В закона остана старият текст, според който председателят и секретарят не могат да бъдат от една и съща политическа сила или коалиция. В закона е записано още, че представителите на една партия или коалиция от партии не могат да имат мнозинство в една и съща избирателна комисия.

Заместник председателят на Народното събрание Христо Бисеров (ДПС) аргументира предложението с избягването на фалшификациите в избирателните комисии и необходимостта от представителство на опозицията. Това е част от предложените от нас текстове, които тестват отношението на управляващите към честността на изборите, каза Ангел Найденов от Коалиция за България.

Опозицията аргументира още искането си с опасенията, че ГЕРБ ще сложи в ръководствата на комисиите представители на "сателитните си формации" като РЗС на Яне Янев, за която вече е предвидено да има представители в ЦИК, РИК и СИК.

Друго предложение на опозицията, което не се прие, бе заседанията на всички избирателни комисии по време на избори да бъдат публични.

Управляващите обаче не гласуваха за идеята с мотива, че са разписали регламент само заседанията на ЦИК и РИК да бъдат предавани в интернет.

По време на обсъждането Мая Манолова от левицата заяви: "Те казват изрично - да се предвиди безпрепятствено наблюдение на целия изборен процес. На всички равнища от национални и международни наблюдатели. Сесиите на избирателните комисии на всички равнища следва да са открити. Следва изрично да се предвиди, че национални и международни наблюдатели имат право да присъстват на сесиите на избирателните комисии, да присъстват физически там, където се вземат важни решения. Изрична препоръка".

Христо Бисеров обвини управляващите, че въвеждат контролирана публичност: "ГЕРБ предлага да има онлайн излъчване на 32 комисии в България. Това са 31 районни комисии и една централна комисия. А другите 12 700 комисии кой ги наблюдава извън партиите. Защо гражданското общество няма да има механизми да наблюдава работата на близо 13 000 комисии. Въвеждате контролирана публичност. Както умеете да работите с контролирания вот, сега искате да работите с контролираната публичност. Тя се свежда само до едно - технически средства, които малко наподобяват специални разузнавателни средства, но това няма да го коментирам, в 32 комисии от всичките 13 000 комисии. Ето това е вашата публичност. Това е вашата герберска публичност. Това е контролирана публичност, това е лъжовна публичност".

Председателят на правната комисия Искра Фидосова (ГЕРБ) обясни : "Разбира се, че трябва да ги гледа цялото общество. Разбира се, че тази препоръка трябва да бъде изпълнена и държа да подчертая, че докладите на антикорупционната мониторингова организация ГРЕКО и препоръките, които са ни дали оттам, защото са констатирали манипулации и непрозрачност на изборите до 2009 година, които вие сте организирали и провеждали. Ние там само сме участвали, ние изпълнихме всички препоръки на ГРЕКО".

Споделяне

Още по темата

Още от България