Нови промени в Закона за движение по пътищата

ГЕРБ прокара отнемането на книжки за минаване на червено

МВР ще глобява с от 500 до 1000 лв за шофиране с между 0.5 и 1.2 промила алкохол

ГЕРБ прокара отнемането на книжки за минаване на червено

Пътната полиция ще може да отнема шофьорската книжка за един месец, ако притежателят ѝ бъде хванат, че преминава на червен светофар или че не е спрял на пешеходна пътека. Освен това той ще бъде глобен и с 200 лева. В момента за извършването на тези нарушения водачът само се наказва с 50 лв.

Ако пък шофьорът повторно бъде хванат, че не спазва светлините на светофара и не дава път на минаващите по пешеходна пътека, санкцията вече ще е 400 лв. и отнемане на книжката му за три месеца.

Това предвиждат поредните промени на Закона за движение по пътищата, приети в петък на първо четене в парламента, по предложение на група депутати от ГЕРБ начело с шефа на транспортната комисия Иван Вълков. Въпросният текст предизвика недоволството на левицата, като бившият транспортен министър Петър Мутафчиев изтъкна, че има случаи, в които преминаването на жълто или червено не може да бъде избегнато.

 

"Бихте ли ми казали, ако вие сте на светофара, не можете да завиете в момента, някой друг ви препречи пътя, застанал сте по средата на кръстовището и вие минавате веднага на червено. Така ли е? Така е. Какво ще правим тогава? Ще вземем книжката на някого", възмути се депутатът от БСП.

 

Той дори предложи на колегите си от ГЕРБ да си направят експеримент да застанат на светофара на Военния клуб на бул. "Цар Освободител" и ул. "Раковски" за няколко минути и да преброят колко коли ще минат на жълт или червен светофар.

 

"Ако например с вас седнем на светофара на Военния клуб и внимаваме колко пъти ще се премине между жълто и червено, ще видим на колко души трябва да отнемем книжките. Въпросът е да се знае, че наказанието е строго, когато допуснеш не само нарушение, но и именно заради това нарушение да се стигне и до престъпление, за да има превантивност в действията, които ние предприемаме в закона", обясни идеята си Мутафчиев.

 

Веселин Давидков от ГЕРБ го репликира лаконично, цитирайки тестове за ситуация от шофьорския изпит: "При листовките въпросът "Карате с 40 км в час, на 15 м от кръстовището светва жълто. Какво следва да направите?" Правилният отговор е "Преминаваш. Ако си на 30-40 метра, не преминаваш". Това е свързано именно с равномерността на шофиране, с това да не се случват внезапни спирания."

 

Според новите поправки в закона, които предстоят да минат на второ четене, колоездачите задължително трябва да носят светлоотразителни жилетки, въпреки че ясни предни и задни светлини са напълно достатъчни те да бъдат забелязвани от шофьорите в градски условия.

 

Увеличава се и глобата за шофиране с между 0.5 и 1.2 промила алкохол в кръвта, като освен досегашното отнемане на книжка до 1 години, се прибавя и глоба от 500 до 1000 лева.

 

Предлага се третото изследване за алкохол в кръвта да се извършва от Изпълнителната агенция "Автомобилна администрация", а не както е в момента - от областни комисии, организирани от многопрофилните транспортни болници.


Депутатите приеха на първо четене и промени, внесени от правителството. Те предвиждат глоба от 500 лв. за паркиране на място за хора с трайни увреждания. Картата, която предоставя на инвалидите правото за паркиране на определени места, ще е валидна за цялата страна.


Беше отхвърлен проектът за изменения в закона на лидера на СДС Мартин Димитров, който предвиждаше възможност такситата да се движат в бус-лентите, когато превозват пътници. 

Споделяне

Още по темата

Още от България

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?