На фона на протести на стотици природозащитници в София

ГЕРБ прокарва правото на ски строежи в горите

ГЕРБ прокарва правото на ски строежи в горите

Спорните промени в Закона за горите бяха одобрени на първо четене във водещата парламентарна комисия по земеделие с гласовете на ГЕРБ. Единадесет депутати гласуваха “за” текстовете, срещу които се обявиха природозащитници и фирми за дърводобив, шестима души от опозицията бяха против, а трима се въздържаха. Миналата седмица законът мина на одобрение през комисиите по екология и по регионално развитие без нито един глас “против”.

Промените дават възможност на инвеститори да учредяват право на строеж за изграждане на ски писти и лифтове в планината – на терени, част от горския фонд. Застроената територия остава държавна собственост, за учреденото право на строеж инвеститорът ще заплаща такса на държавата. Всяко съоръжение ще се изгражда след положителна оценка за въздействието върху околната среда и оценка за съвместимост с Натура. Текстовете бяха написани под натиск от концесионера на ски съоръженията на Витоша - “Витоша ски”, който отказва да работи до приемането на промените.

Малко след като промените минаха в парламента в столицата започна шествие в подкрепа на българските гори и на Природен парк Витоша, организирано от неправителствената коалиция "За да остане природа в България", скиори, сноубордисти и туристи. Стотици младежи се събраха в 18.30 на Попа и тръгнаха към Народното събрание, където се проведе митинг. "Горите не могат да говорят - нека викнем вместо тях" е посланието на протестиращите.

Освен заради притесненията за безконтролно застрояване на Витоша и други природни паркове, подобно на това в Банско, природозащитниците се обявиха против закона, защото заподозряха скрита държавна помощ за ски инвеститорите. Новите текстове им спестяват таксата за отписване на територията от горския фонд. Това ще ощети държавата с над 60 млн. лева.

От думите на зам.-шефа на агенцията по горите Красимир Каменов стана ясно, че инвеститорът ще заплаща такса за учредяване на право на строеж, която е равна на таксата за промяна на предназначението, но в действителност отпада таксата за отписване от горския фонд.

Юнал Тасим от ДПС заяви, че същността на въпроса не е дали България да има повече писти, а по какъв начин се случва това. “Гората е обществен ресурс, вие предлагате да се откажем от приходи в държавния бюджет, правите го за няколко човека под предлог, че ще развивате зимни спорове”, каза Тасим.

“Някой се опитва да внушава в обществото, че с това, че няма да изключваме части от горския фонд ще съсипем гората. Точно обратното е”, каза депутатът от ГЕРБ и зам.-председател на земеделската комисия Емил Димитров. Той обясни, че ако се направи подробен устройствен план за ски писта – за да има приходи в бюджета, това означава, че тази територия вече е частна собственост. “Какво пречи след няколко години общината да смени предназначението и да каже – ще строим тук хотели един до друг. Сега тази територия остава горски фонд. След като е гора, тя много лесно се залесява. Давам пример с шанцата “Черния кос” – сега там е гора, не се разбира къде е била шанцата. Относно парите – държавата получава пари за отстъпеното право на строеж – то е срочно и след изтичане на срока пак се дължи такса”, каза Димитров.

Димитров призна, че донякъде са основателни притесненията, че инвеститорите, които решат да строят ски съоръжения, може да се изкушат да печелят от продажба на дървесината, която ще изсекат, за да има писта или лифт. Той обеща преди второ четене да внесе текст, според който дървесината на въпросния терен остава собственост на държавата.

Венцислав Лаков от “Атака” заяви, че парламентарната му група няма да подкрепи текстовете, защото са лобистки, накърнява се държавният интерес и се създава възможност за презастрояване. Относно обясненията, че застроените територии остават в горския фонд, Лаков каза, че “железобетонните стълбове не са гора”.

Пенко Атанасов от “Коалиция за България” заяви, че законът не може да бъде подкрепен по никакъв начин, тъй като решението на проблема с Витоша, предложено от ГЕРБ, няма адекватно обяснение. Трябва ни стратегия къде, колко и какви писти да имаме, която да се подложи на широк обществен дебат, каза той.

Според Михаил Михайлов от “Синята коалиция” проблемът е, че популистки се върви след събитията. Концесионерът (“Витоша ски”) направи някакво съобщение и веднага дойде промяна в закона, каза Михайлов. Той се съгласи, че ски туризма ни е слаб – имаме гигантска хотелска база и малко писти, каза Михайлов и допълни: “Но това не е механизмът, по който да го решим това”.

Емил Димитров заяви, че проблемите с туризма и операторите трябва да се разделят на две. Има оператори, които не поддържат добре трасетата, не подменят съоръженията и цените им не са съобразени с покупателната способност, каза Димитров. Това обаче е въпрос от компетенцията на Комисията за защита на конкуренцията, обясни той.

Димчо Михалевски от левицата посъветва управляващите да прочетат Закона за устройство на територията. “Тя е или гора или поземлен имот, или магистрала, или съоръжение. Явно някой не е мислил. Какво спестявате и на кого?”, попита Михалевски. Той повтори мнението на колегата си Атанасов, че на държавата ѝ трябва комплексна устройствена схема, която да посочи къде и колко писти ще има и как ще се развива туризма.

Промените в Закона за горите трябва да минат и на второ четене в земеделската комисия, след което ще влязат за обсъждане в пленарна зала.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?