ГЕРБ промени Изборния кодекс в интерес на РЗС

Янев и Марешки ще имат свои представители в изборните комисии

ГЕРБ промени Изборния кодекс в интерес на РЗС

След като Яне Янев се отказа да уволнява Бойко Борисов и на няколко пъти с атаки срещу опозицията засвидетелства наново вярност към ГЕРБ, управляващите направиха реверанс към него за бъдещия парламентарен вот с нарочни промени в Изборния кодекс, които му гарантират хора в изборната администрация.

По време на извънредното заседание на правната комисия към парламента във вторник стана ясно, че законът, уреждащ вота, ще бъде изменен така, че РЗС, която няма парламентарна група, все пак ще има представител в изборните комисии. Промяната беше коментирана от депутати като пореден жест на ГЕРБ към партията на Яне Янев след затоплянето на отношенията им.

С гласувания през 2010 г. Изборен кодекс беше уредено, че членове в ЦИК и в останалите изборни комисии – районни, общински и секционни - имат парламентарно представените партии, като за такива се приемат тези, които са влезли в парламента и имат парламентарна група. На това определение обаче не отговаряше "Ред, законност и справедливост" на тогавашния пламенен опозиционер Янев, чиято група се разпадна още в края на 2009 г. С напускането на Марио Тагарински партията на Янев нямаше представител за президентските и местните избори през 2011 г.

Във вторник председателят на правната комисия Искра Фидосова и депутатите от ГЕРБ демонстрираха добра воля към Янев, който напоследък изпълнява безотказно волята на управляващите, и записаха в закона, че право на представител в изборната администрация има всяка партия, която е преминала бариерата за влизане в парламента на последните избори за Народно събрание.

Независимият депутат, представител на РЗС, който наскоро отново се обвърза политически със стария си партньор - варненския бизнесмен Веселин Марешки, на практика е преминал изборната бариера от 4%. Затова той ще получи представителство в районните и секционните избирателни комисии за бъдещите парламентарни избори през 2013 година.

Янев остава единствено без човек в ЦИК, тъй като мандатите там са разпределени.

"Това е благодарност към новите ви партньори", коментира Мая Манолова от БСП. Тя се обърна към изборния експерт Михаил Константинов, който присъства на заседанието на комисията, за да изчисли за сметка на коя партия ще бъде представителят на РЗС в ЦИК.

Председателят на комисията Искра Фидосова опонира, че ГЕРБ всъщност поправя една несправедливост, въведена през 2009 г., която останала от вече отменения Закон за избор на народни представители.

Освен възможност да имат представители в изборната администрация, ГЕРБ направи и друг жест към РЗС – като не забрани изрично в имената на предизборни коалиции да присъстват имена на хора. Такава забрана искаха от "Синята коалиция", които на местните избори през 2011 г. имаха проблем в Плевен, където се регистрира коалиция "За Зеленогорски". Кандидатът за кмет на десницата там беше Найден Зеленогорски, но той нямаше нищо общо с коалицията "За Зеленогорски".

Ако тази забрана беше приета, щеше да важи и за евентуалното име на коалицията между РЗС и Либералния алианс на Марешки. Сред обсъжданите за нея имена са "РЗС за Марешки" или "РЗС и Марешки".

Правната комисия отмени и решението си отпреди седмица, според което неправителствените организации имат право да регистрират за наблюдатели на изборите само свои членове.

Това изискване бе разписано като промяна в Изборния кодекс, която наред с други промени се гледат на второ четене от комисията преди влизането им в пленарната зала.

Решението на комисията от миналата седмица по отношение на НПО предизвика острата им реакция.

Затова днес комисията отново промени текста в текста на Изборния кодекс за наблюдателите, като реши наблюдатели да могат да са всички, които са изрично упълномощени като представители на неправителствените организации.

Поставя се ограничение за броя на наблюдателите, регистрирани от една неправителствена организация. Те не трябва да надхвърлят броя на избирателните секции в страната.

В изборния ден наблюдателите ще трябва да се легитимират с пълномощното си.

Споделяне

Още по темата

Още от България