ГЕРБ пуска чужди кандидати в листите си след 10 място

Партията на столичния кмет Бойко Борисов ГЕРБ ще се яви със самостоятелна листа на изборите за европейски депутати. Могат да бъдат включени и кандидати на други десни партии, но след десетото място. На практика местата след десетото са напълно неизбираеми.

Всичко това бе обяснено от Борисов на представители на над 20 десни формации без ДСБ, които в понеделник подписаха декларация за изработване на формула за общо бъдещо участие на избори. Сред присъстващите бяха заместник-председателят на СДС Иван Колчаков, лидерът на “Новото време” Емил Кошлуков, председателят на Български демократичен съюз "Радикали" Евгений Бакърджиев и други бивши сини функционери като Валентин Василев, Велислав Величков и др.

Борисов постоя трийсетина минути, изказа се и си тръгна. Той бе придружаван от формалния председател на ГЕРБ Цветан Цветанов, който не пророни и дума.

Борисов разясни тактиката на партията му за местните избори и схемата за разпределението на властта между десните формации и ГЕРБ в случай на десен превес в дадена община. Така, според Борисов, ако кметът е от ГЕРБ, а някоя дясна партия получи най-много мандати в местния парламент, тя може да излъчи председателя му.

В лицето на ГЕРБ десните политически сили биха имали стабилен и прогнозируем партньор, посочи Борисов. "В София, тази голяма хапка, която Овчаров иска да отхапе, трябва да сме заедно", допълни той.

На няколко пъти Борисов се опита да провокира изработване на обща позиция за управлението на кабинета на Иван Костов, в който участваха повечето от присъстващите на срещата формации, отделили се от ОДС и СДС след загубата на властта през 2001 г. Съжалявам ви, като ви гледам, защото вие вкарахте България в ЕС, а сега в Брюксел са други хора, каза им Бойко Борисов.

Повечето от присъстващите обаче поискаха да се гледа напред, а не назад и позиция за управлението на ОДС не бе обсъждана.

Кметът каза по адрес на Костов, че “убил всичко детско в десния избирател”.

Свои тези против политиката на Костов изказа и зам.-председателят на СДС Иван Колчаков. След това той се обяви за създаване на национална доктрина, която да бъде “сложена на обществения тезгях”.

Отцепилият се от ДСБ Димитър Абаджиев, който учреди гражданско сдружение Европейски демократичен път (ЕДП), заяви, че неговата формация ще подкрепя на изборите за евродепутати ГЕРБ и СДС, защото тези две партии имали реален шанс да постигнат добър резултат на изборите.

“Ние ще се придържаме към споразумението сключени с ГЕРБ. Ние сме против изкуствените и самоцелните обединения в дясно”, обясни още той.

Десните партии, събрали се на форума в понеделник, също декларираха, че ще предложат подкрепата си на ГЕРБ или на СДС според конкретните условия, тъй като двете формации имали най-реални шансове да представят в местната власт десните идеи.

Общо участие на някакви бъдещи избори

Дошлите на срещата 22 десни формации, но без ГЕРБ, се разбраха да създадат две работни групи. Едната ще мисли програмна основа за създаването на нова десница, а другата – формула за обединение. Предложенията ще бъдат обсъдени през март. Повечето участници заявиха, че не е реалистично да се получи евентуално обединение до изборите за Европейски парламент през пролетта, но може да се търсят възможности за местния вот наесен.

Обединението на останалите зад борда десни формации и лидери бе пробвано преди две години, когато СДС инициираха формата “10 ноември”, но разговорите не стигнаха до никъде.

Междувременно Бойко Борисов каза, че ГЕРБ не са спирали да работят за предизвикване на предсрочни парламентарни избори, като евентуалното им съвпадение с местните според него ще е най-доброто, което може да се случи на държавата.

Споделяне

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?