ГЕРБ: Радев иска предсрочен вот, за да отмени решението за F-16

БСП приветства казаното от президента, но не и намеците му за президентска република

ГЕРБ: Радев иска предсрочен вот, за да отмени решението за F-16

Президентът иска предсрочни парламентарни избори, за да може неговото служебно правителство да ревизира решението на парламента да се преговаря със САЩ за купуване на изтребителите F-16 Block 70. Това каза председателят на парламента Цвета Караянчева (ГЕРБ) във вторник по повод отчета на Румен Радев за първите две години от президентския му мандат.

"Ако ви е отеснял костюмът на президент - направете си партия"

Караянчева определи речта  на Радев като писана за президент на вражеска държава, "който иска да унижи, да смаже България и да я превземе".

"Тази реч прилича повече на продължение на речта, която той произнесе за Нова година. Но докато в онази реч се акцентира основно на сделката със самолетите, сега изведнъж се оказа, че трябва да правим и предсрочни парламентарни избори. Допреди два месеца той нямаше такава идея, може би защото президентът иска да сформира служебно правителство, което да промени решението на Народното събрание", коментира Караянчева във Велико Търново.

Тя призова Радев, ако му е "отеснял костюмът на президент", да си направи партия и да се яви на парламентарните избори след две години.

Няма условия за предсрочни избори, твърди Караянчева на фона на нестихващото напрежение между трите партии в "Обединените патриоти", които са коалиционен партньор на ГЕРБ във властта. Премиерът Бойко Борисов няма да подаде оставка, защото "винаги се вслушва в народа", а в момента само БСП и президентът имат такова желание, каза Караянчева и обобщи: "Правителството е стабилно, коалицията е стабилна, парламентът работи на пълни обороти".

Тя отхвърли като неаргументирани обвиненията на президента, че Народното събрание приема лобистки закони – тъкмо обратното законите били "в полза на българския гражданин" , а ниският рейтинг на парламента се дължал "изключителната прозрачност" на институцията.

БСП: Да на предсрочни избори, не на президентска република

Лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че партията е съгласна с почти всичко казано от президента - на първо място с мнението му, че предсрочни избори са неизбежни. Според БСП въпросът наистина бил "не дали ще ги има, а кога".

Социалистите са съгласни с Радев и за това, че в следващия парламент не трябвало да формира безпринципна коалиция в името на властта. Затова и голяма коалиция между БСП и ГЕРБ е невъзможна - тя ще да е краят на демокрацията, каза Корнелия Нинова.

Тя обаче не е съгласна с позицията на Радев, че ако все пак има "безпринципна коалиция", това ще "бъде последното раздаване на картите и настоящата политическа система" и може да се търси разширяване на президентските правомощия.

"Не мога да гадая към какво ще се върви. Ние сме за парламентарна република и това наше отношение като партия няма да се промени", каза Нинова на пресконференция във вторник и дори обяви, че не вярва държавният глава да е казал подобно нещо (но той го каза – б.р.).

Нинова индиректно отхвърли тезата, че с речта си Радев е показал, че не вижда в БСП алтернатива на сегашната власт: "Традиционно в българския политически живот тези разговори се водят на повърхностно равнище. Чухме всякакви мнения, оценки, включително някои на ръба на интригата".

Социалистите похвалиха президента за работата му откакто е на поста. Бил последователен, съдържателен и перспективен - защото не бил изневерил на нито една от дадените думи, защото "запълнил думите си с работа" и защото не се е задоволил само да критикува, а търси решения.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?