Сергей Станишев:

ГЕРБ разби РЗС и "Атака", опитва се да раздели СДС и ДСБ, следващата мишена е БСП

ГЕРБ разби РЗС и "Атака", опитва се да раздели СДС и ДСБ, следващата мишена е БСП

Партия ГЕРБ се стреми да се превърне в партия-държава, което е изключително вредно, заяви лидерът на БСП Сергей Станишев в петък по време на лекцията си пред младите социалисти на тема "Лидерството в Европа".

Той посочи, че управляващата партия е разбила РЗС, "Атака" и непрекъснато вбива клин в Синята коалиция в опит да раздели СДС и ДСБ. Ние ще бъдем следващата мишена, убеден е Станишев.

Според наблюдатели обаче ситуацията показва, че БСП вече е в процес на разединение, особено след решението на Георги Първанов да атакува лидерския пост, независимо от съмненията на Станишев, че бившият президент неведнъж е играл в комбина с Бойко Борисов.

В България се развива един погрешен модел - икономиката се превръща в държавно-монополистичния капитализъм, като се изграждат изкуствени монополи и картели. Освен това у нас се наблюдава политически дирижизъм, а всичко това е вредно за държавата, отбеляза Станишев.

Той каза, че в европейски контекст се превръщаме в периферия на ЕС, а хората не виждат адекватни решения на кризата.

Наследството, което ще остави ГЕРБ, е институционална разруха, опоскана държава, затлачено усвояване на еврофондове и натрупани огромни социални напрежения, прогнозира бившият премиер, след чието управление държавата изглеждаше именно в такова състояние.

Според него по-голяма от кризата на лидерството е кризата на идеите и политиките. Когато няма достатъчно политически дебат, тогава на преден план излизат конюнктурни теми или темата за силната ръка или силния лидер. ГЕРБ черпи политически сили от разбиването на държавността, от все по-слабата държава, каза Станишев, добавяйки, че върви процес на разбиване на институциите.

По думите му в БСП не е лесно да се изгражда лидерски авторитет. Станишев припомни, че преди да поеме партията е бил няколко години в ръководството ѝ като международен секретар. Станишев посочи, че международният секретар е малко в периферията и затова известно време се е колебал дали да приема лидерския пост, предложен му от тогавашния председател Георги Първанов. Отне ми не една и две години да изградя личен авторитет, да не бъда "назначеният" председател, да разбера тънкостите и потайности на партията, да формулирам своята позиция и да съм способен да я отстоявам, призна Станишев.

Според него БСП е силна с широкия потенциал от фигури на национално и местно ниво. Няма да победим ГЕРБ, състезавайки се с Бойко Борисов в харизматичен тип лидер, а с политика, алтернативи, с последователност и цялостна сила на партията, каза Станишев.

Докато той се изявяваше пред млади социалисти, бившият президент Първанов даваше пресконференция в Пазарджик. Той заяви, че не предстоящите избори на всяка цена трябва да се свали ГЕРБ от управлението на страната.

По повод на последните рокади в кабинета Първанов заяви, че отговорността не е на министрите, а на премиера.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?